Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/11/screenshot405212.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Верстапен не разбира желанието във Формула 1 да има повече спринтове – Sportove
Намери ни
To Top

Верстапен не разбира желанието във Формула 1 да има повече спринтове

Формула 1 въведе спринтовите състезания в средата на 2021 година, като през миналия сезон три кръга имаха съботно състезание от 100 километра. Плановете бяха през този сезон да има общо шест спринта, но отборите и ФИА не можаха да се разберат за финансовите компанесации за тях и така отново календарът включва три съботни надпревари.

Догодина обаче тяхната бройка ще бъде увеличена на шест, като това вече бе потвърдено и от ФИА, и от Либърти медия. Един от най-големите противници на това обаче е не кой да е, а двукратният световен шампион Макс Верстапен, който е и най-успешният пилот в съботните спринтове.


От до момента проведените пет спринта нидерландецът има три победи и две втори места, като през 2022 година той е с перфектен актив от два триумфа. Тази седмица в Бразилия той ще гледа да затвърди перфектната си форма, като спечели и спринта на пистата „Интерлагос“, където преди години завърши втори зад Валтери Ботас, който е единственият друг пилот, печелил спринтове.

„Всеки път когато имаме спринтове ми казват да внимавам и да пазя колата и просто да съм сигурен, че съм в топ 3. За мен това не е истинско състезание защото в основното състезание всички поемаме повече рискове, тъй като се дават повече точки.

„Да, имаме още един старт, което е вълнуващо, но само пилотите, които са имали слаба квалификация печелят от спринтовете. Няма никаква стратегия или пестене на гуми. Слагаш едни гуми, които без проблеми издържат до финала и затова не се случва нищо особено“, коментира Верстапен.

„Не виждам какъв е проблемът в това да имаме само едно състезание. Имаме достатъчно вълнуващи надпревари, за да добавяме такъва, които са 1/3 като дължина от тях. Всички сме много внимателни в тях, защото ако се бориш за третото място и имаш дори и лек контакт, ти потъваш до дъното на колоната и стартираш от там в неделя“, добави още нидерландецът.

Неговият основен съперник за титлата през миналата година Люис Хамилтън пък заяви, че няма против спринтовете, стига те да се провеждат на писти, на които изпреварванията са възможни. Британецът е автор на може би най-доброто представяне в спринтова дистанция, когато той се придвижи с 15 позиции напред на „Интерлагос“ преди година. 

„Цяла вечност имахме един и същ график от четвъртък до неделя. Тази година уикендите трябваше да бъдат само три дни, но пак ги направиха на четири, с което аз не бях много доволен.

„Спринтовете не винаги са вълнуващи. Понякога има изпреварвания, но понякога няма. Надявам се да се поучим от това и да слагаме спринтове на писти, на които изпреварванията са по-лесни като Бразилия и Баку например. Нямам против спринтовете, стига те да са на правилните писти“, заяви британецът.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558