Намери ни
To Top

Новият формат на Шампионската лига ще създаде истински хаос в Англия

Шампионската лига и Лига Европа ще бъдат в изцяло нов формат от сезон 2024-25. УЕФА отдавна реши да промени изцяло начина на проваждане на тези два турнира. Занапред те ще са с 36 участници и груповата фаза ще се провежда по съвсем различен начин. Вместо досегашните 8 групи с по 4 отбора, ще има една обща група от въпросните 36 отбора, като всеки от участниците ще играе по 8 мача срещу 8 различни съперника (4 като домакин и 4 като гост), вместо досегашните 6 мача срещу 3 съперника.


Първите 8 отбора в крайното класиране ще продължат към 1/8-финалите, а тези от 9 до 24 място ще играят елиминации помежду си, за да определят другите 8 тима в следващата фаза.

Всичко това ще наложи промени във футболния календар, като вече груповата фаза няма да свършва през декември, а ще продължава чак до края на януари. А от Англия вече виждат как това ще доведе до истински хаос програмата на местните турнири.

Първият кръг в Лига Европа ще съвпадне с третия кръг в Купата на Лигата. След това два от европейските кръгове през декември и януари пък ще се сблъскат с 1/4-финалите и 1/2-финалите в същия турнир. Но това не е всичко, защото финалните кръгове в Европа в края на януари се падат на дата, в която по принцип трябва да се проведе цял междинен кръг в Премиър лийг.

Това почти сигурно ще означава, че ще се наложи премахването на преиграванията за ФА Къп, за да се направи място в календара за преместване на мачовете от Купата на Лигата и въпросният кръг в Премиър лийг. Все по-често пък ще се налага на елитните английски отбори да неглижират домашните купи и да залагат в тях на играчи от школата си. В най-лошия вариант дори се споменава, че може да се наложи броят на отборите в Премиър лийг да бъде намален от 20 на 18.

Ощр от категория Световен футбол