Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/08/screenshot392614.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Везенков и България посрещат непретенциозен съперник преди ЕвроБаскет 2022 – Sportove
Намери ни
To Top

Везенков и България посрещат непретенциозен съперник преди ЕвроБаскет 2022

Тази вечер мъжкият национален отбор на България по баскетбол ще се изправи пред първия си официален тест преди началото на ЕвроБаскет 2022. Възпитаниците на Росен Барчовски посрещат Кипър в откриващия си двубой от група „F“ на предварителните квалификации за Европейското първенство през 2025-а. Срещата започва днес от 19:00 часа в зала „Арена Самоков“.

Вижте тази публикация в Instagram.


Публикация, споделена от BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

Това е първият от общо двата предстоящи подготвителни двубоя с официален характер за България преди старта на шампионата на Стария континент в началото на септември. Три дни по-късно – в неделя, отново от 19:00 часа в Самоков, националите ни излизат срещу Румъния във втория си мач от предквалификациите за следващия голям европейски форум след три години.

Трикольорите вече изиграха два двубоя с неофициален характер по-рано този месец. Момчетата на Барчовски взеха участие на приятелски турнир в чешкия град Пардубице, където отстъпиха последователно на домакините от Чехия и силния тим на Хърватия със сериозни разлики. „Лъвовете“ обаче бяха в доста съкратен състав в двата мача, тъй като не можеха да разчитат на Александър Везенков, Дий Бост, Йордан Минчев и Константин Костадинов, които отсъстваха по различни причини.

Обстановката в отбора няма да е по-различна тази вечер, тъй като от посочените четирима единствено Везенков ще е на линия за днешния мач срещу Кипър. Както Sportal.bg писа през вчерашния ден, Дий Бост ще играе само във втория мач срещу Румъния, а Константин Костадинов пък е получил разтежение в бедрото. Йордан Минчев пък окончателно отпадна от състава заради контузията в глезена, която претърпя в последния официален мач на националите ни срещу Босна и Херцеговина през юли.

Мачът със сигурност ще бъде една идея по-специален за Везенков, който е роден в Никозия и прави първите си стъпки в баскетбола с местния тим на АПОЕЛ, преди да премине в школата на гръцкия Арис и впоследствие звездата му да изгрее именно с гръцкия тим. В отсъствието на Дий Бост от него ще се очаква през цялото си време на терена да бъде заплаха №1 за коша на кипърците.

С особен интерес ще се наблюдава и включването на Иван Алипиев, който попадна в титулярната петица в контролите срещу Чехия и Хърватия, като и в двата мача демонстрира своите качества – най-резултатен срещу чехите с 13 точки и най-добър борец срещу хърватите с 11 овладени топки. Липсата на Бост пък ще позволи на другия натурализиран състезател в редиците на „лъвовете“ – Дейвид Кравиш, отново да поеме контрол в подкошието на съперника. Новият баскетболист на клубния Уникаха се погрижи да изтормози максимално отбора на Хърватия, като още през първата четвърт имаше 11 точки при 5/5 стрелба от игра.

Групата на България за мача с Кипър: Александър Янев, Александър Везенков, Иван Алипиев, Васил Бачев, Емил Стоилов, Димитър Димитров, Деян Карамфилов, Павлин Иванов, Станимир Маринов, Дейвид Кравиш, Алекс Симеонов, Чавдар Костов.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от BulgarianBasketballFederation (@bf_basketball)

Отборът на Кипър вече си е осигурил място на ЕвроБаскет 2025, тъй като страната е един от домакините на първенството след три години, заедно с Финландия и Латвия. Селекцията на Христофорос Ливадиотис не може да се похвали с добро представяне в първата фаза на предквалификациите, тъй като допусна пет загуби в шестте си мача. Тимът допусна поражения от Ирландия, Швейцария (два пъти) и Австрия (също два пъти), като единствената победа на Кипър в този период дойде срещу ирландците с 83:75 след продължение. Като домакин на Европейското обаче отборът продължи към следващия етап, въпреки че завърши на последното четвърто място в таблицата с актив от 1-5. Един от по-интересните играчи в кипърския състав е 19-годишното крило Зайд Муоса, който е част от Олимпиакос и се познава добре със своя съотборник при „червено-белите“ и опонент тази вечер Александър Везенков.

Групата на Кипър за мача с България: Зайд Муоса (Олимпиакос), Яковос Пантелис (АЕК Ларнака), Йоанис Янарас (АПОЕЛ Никозия), Йоанис Пасиалис (Керавнос), Константинос Симицис (АПОЕЛ), Михалис Кумис (АПОЕЛ), Никос Стилиану (Керавнос), Панайотис Марку (Керавнос), Павлос Ставринидис (САЩ), Роберто Мантовани (АЕК Ларнака), Стефанос Илиадис (Аполон), Филипос Тигас (Керавнос), Христос Лоизидис (Аполон).

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Cyprus Basketball Federation ???? (@basketcyprus)

В същия час стартира и мачът между другите два отбора в нашата група – Румъния и Португалия.

ВЕРОЯТНИ СТАРТОВИ ПЕТИЦИ: 

БЪЛГАРИЯ: Станимир Маринов, Павлин Иванов, Чавдар Костов, Александър Везенков, Дейвид Кравиш 

КИПЪР: Филипос Тигас, Никос Стилиану, Роберто Мантовани, Константинос Симицис, Христос Лоизидис

БЪЛГАРИЯ – КИПЪР 
НАЧАЛО: 19:00 часа 
ЗАЛА: „Арена Самоков“

Снимки: Владимир Иванов

Ощр от категория Баскетбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558