Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2022/08/screenshot391758.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Николай Стоянов пред Sportal.bg – за трудностите със Спартак, кризата в Черно море, амбициите на ЦСКА и претендентите за титлата – Sportove
Намери ни
To Top

Николай Стоянов пред Sportal.bg – за трудностите със Спартак, кризата в Черно море, амбициите на ЦСКА и претендентите за титлата

Крилото на завършилия на четвърто място в крайното класиране на НБЛ отбор на Спартак Плевен – Николай Стоянов, бе гост в най-новото издание на предаването “Интервюто на Sportal.bg”. В първата част на нашия разговор един от големите лидери на плевенския тим сподели своето мнение както за миналия сезон и очакванията си за предстоящата кампания с екипа на спартаклии, така и по актуални теми от българския баскетбол, включително затруднената финансова ситуация в родния му клуб Черно море Тича.

Стоянов премина в редиците на Спартак през миналото лято, като в първия си сезон в Плевен той записа средни показатели от 14.4 точки, 4.


0 борби, 2.4 асистенции и 1.4 откраднати топки при 65% стрелба от зоната за две точки и 41% от тройката. Варненецът, който през годините се оформи като един от най-борбените и сърцати състезатели в родния баскетбол, демонстрира непримиримостта си в края на сезона, когато вкара 22 точки на Рилски спортист в оказалия се последен трети мач от полуфиналната серия, след което продължи с две поредни 26-точкови представяния в коша на Левски в малкия финал. Силите на Спартак обаче свършиха в решителния трети двубой в столицата, като в крайна сметка се поздравиха с четвъртото място в крайното класиране на първенството.

4

Интервю с Николай Стоянов

За трудното начало на сезона: “Имахме сложен момент в началото на сезона. В петия кръг бяхме загубили четири срещи, имахме само една постигната победа срещу отбора на Черно море, който беше доста непретенциозен през последния сезон. Тогава се стигна до треньорската рокада. Може би се взехме в ръце и стиснахме зъби. Точно в първата пауза за националните отбори си спомням, че всеки даде всичко от себе си в тренировъчния процес във времето, с което разполагахме, за да работим с Тодор Тодоров. Успяхме да променим нещата. Беше тежко – който е казал, че през редовния сезон една или две загуби не биха натежали, мога веднага да го опровергая. Реално, тези четири загуби ние ги преодоляхме чак в края на редовния сезон, когато направихме добри серии от победи. Чак тогава преодоляхме този проблем, който допуснахме в началото“.

За серията за бронзовите медали срещу Левски: “Точно като стана време за мачовете за бронзовите медали имаше една пауза от 10-15 дни, която се получи вследствие на неизяснението по казуса с Балкан и Левски. Точно в края на сезона това доста ни натежа психологически, защото трябваше да се върнем в залата за 15-тина дни тренировки преди последните ни два или три мача, които бяха в края на сезона. Знаехме колко са важни те. В случая тогава стоеше като въпрос, че ако успеем да вземем бронзовите медали, щяхме да спечелим не само тях, а и квота за европейските турнири. След отпадането от полуфиналите това ни беше цел №1 – няма играч, който да каже обратното. Ти получаваш вариант да играеш в европейски клубен турнир следващия сезон. Тогава имахме доста проблеми с трайни контузии, които ще продължат и през новия сезон. Тези трудности ни повлияха. Може би не успяхме на базата на енергия и къса ротация. Тези три срещи бяха доста тежки, особено когато ги играеш през един ден. Може би там беше разковничето в битката между нас и Левски за бронзовите медали”.

За по-високите цели за новия сезон: “Мога да застана зад думите си, че където се опитваш да построиш работеща схема с много хора, трябва първо да изградиш ядро. За да изградиш това ядро, трябва тези хора да работят достатъчно дълго време заедно, а също така различните характери и профили да се колаборират по такъв начин, че да носят успех. Това се видя, че има как да донесе успех. Следващата стъпка е ти да запазиш това ядро, за да надградиш. Успяхме да го направим, така че защо да не си поставим някоя по-висока цел за новия сезон. Пътят е изминат по правилен начин до момента, просто трябва да продължим да следваме неписаните закони”.

4

Интервю с Николай Стоянов

За случващото се в родния му Черно море Тича: “Като мой роден отбор винаги ми е било интересно какво се случва в Черно море. Откакто съм си тръгнал обаче нещата не стоят много добре. Всички са запознати с финансовата криза, която е налегнала клуба от дълго време вече. Стига се до поредна година, в която отборът ще започне с юношески състезатели. От една гледна точка това е хубаво за тях, но от друга – тези момчета трябва да израстват сред силни и опитни играчи, от които да черпят различен вид умения и да гледат как професионалистите се справят с годините в спорта. Аз това съм го видял от по-големите играчи от мен и смятам, че това е пътят за тях. В случая те няма как да го видят на базата на тази криза, която се получава. Надявам се тя да се оправи колкото се може по-бързо, но това си остава една лека молитва, която всеки от Варна си казва”.

За завръщането на ЦСКА„ЦСКА се завръща ударно в НБЛ. Наистина, със селекцията, която правят, ще бъдат сред основните претенденти за челните позиции в класирането. Ще бъде много интересно. Със сигурност все още не са приключили с трансферите и са набелязали и други имена, които ще привлекат. По думите, които се четат по медиите, се смята, че ще направят отбор, който е способен да завоюва първото място. Както се вижда до момента успяват да отговорят на това, което се заканиха да направят. Ще бъде много интересно как ще се представят още в първия сезон с такава силна селекция, но да кажа, че ще бъдат единственият фаворит за първото място – не мога към момента“.

Целия разговор с Николай Стоянов може да намерите в прикачения видеоклип.

Снимки: Борислав Цветанов

Ощр от категория Баскетбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558