Намери ни
To Top

Д-р Марко разкритикува Перес за маневрата срещу Ръсел

За втора поредна година Серхио Перес опита да изпревари свои съперник от външната страна на четвъртия завой в първата обиколка на надпреварата за Гран При на Австрия. За втора поредна година пилотът на Ред Бул бе ударен от своя конкурент, като този път пораженията доведоха и до неговото отпадане от състезанието малко по-късно.

Преди 12 месеца мексиканецът пробва тази маневра срещу Ландо Норис и вместо да излезе на второто място се озова в дъното на топ 10. Вчера Перес направи опит да изпревари Джордж Ръсел по същи начин, като и този път се стигна до контакт, в който губещ бе пилотът на Ред Бул.


И Норис, и Ръсел получиха наказания от по 5 секунди за своите роли в двата инцидента, но това не носи никакво утешение за шефовете на Ред Бул, които загубиха точки в борбата за световната титла при конструкторите. След вчерашното състезание напълно очаквано Перес отнесе критики от моторспорт съветникът на „Биковете“ доктор Хелмут Марко, който разкри, че в брифинга преди състезанието тази маневра е била изрично забранена.

„Преди състезанието казахме да не се изпреварва от външната страна на този завой. Това е невъзможно. Беше ненужен риск. Виждали сме го и преди, не работи. След това колата беше счупена и нямаше смисъл той да продължава да кара. Имаше много поражения по пода. Можеше да завърши на две обиколки зад лидерите, затова решихме да се откажем, да съхраним ресурса на мотора“, каза Марко пред Sky Sports Germany.

Перес не е единственият пилот на Ред Бул, който е ставал жертва на подобен инцидент в четвъртия завой. През 2020 година Алекс Албон бе ударен от Люис Хамилтън в заключителните етапи на Гран При на Австрия, когато двамата се бореха за втората позиция. Тогава британският пилот на Мерцедес също получи санкция от 5 секунди, която го смъкна от второто до четвъртото място на финала.

„Не мисля, че на Мерцедес им харесва когато ги изпреварваме отвън на четвърти завой. Жалко е, защото ясно се виждаше, че Чеко е отпред. Почти перфектно копие на инцидента между Люис и Албон от преди няколко години. Жалко е, че не получаваме повече място там“, добави д-р Марко.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Imago

Ощр от категория Спорт