Намери ни
To Top

Зидан: Все още мога да допринеса с много за футбола

Френската легенда Зинедин Зидан даде специално обширно интервю пред Telefoot, в което говори по различни теми, свързани с кариерата си на футболист и наставник. Повод за това е предстоящият му 50-и рожден ден на 23 юни.

За първия си мач за Франция

Беше добре в първия ми мач да направя впечатление и успях да го постигна. Вкарах два гола още в първия ми двубой.


Това също ми даде увереност и ме накара да си кажа, че имам много за постигане с този отбор на Франция.

За финала и триумфа на Мондиал 1998

Тогава Еме Жаке ми каза: “Гарантирам ти, че ще имах шансове за гол от статични положения, защото това е отбор, който се защитава в зони, а не персонално. Те не са много високи”. Всичко беше вярно. Това ми позволи да вкарам два гола. Това са страхотни моменти с емоции. Когато си футболист и спортист на топ ниво, това, което искаш, е да изживееш такива моменти. Да преживя титлата през 1998-а със семейството и приятелите ми в моята страна беше просто страхотно. Сякаш това беше вчера.

За гола си от воле на финала в Шампионската лига през 2002-ра

Не знам дали това е най-красивият ми гол, но при всички случаи е най-важният. Дотогава бях спечелил всичко останало и ми липсваше само Шампионската лига. Да направя това на финал… да отбележа вече си беше красиво, но да вкарам такъв гол беше магия.

За “Паненката” на финала на Мондиал 2006

Беше 7-ата или 8-ата минута на мача и си помислих, че все още има много време. Разполагах с няколко секунди, за да реша как да стрелям. Пред себе си имах вратар, който ме познаваше перфектно (Джанлуиджи Буфон – б.р.) и затова трябваше да измисля нещо. Имаше техника в това изпълнение, това е сигурно, но не мисля, че имаше лудост. Можех да пропусна дузпата, но в този момент трябваше да направя точно това.

За удара с глава срещу Марко Матераци на финала на Мондиал 2006

Изобщо не се гордея с това, което направих, но това е част от моя път. Бих казал, че в живота на човек не всичко се получава перфектно. Да, мисля, че Бишенте Лизаразу беше единственият, който тогава можеше да ме удържи. И да, той щеше да бъде важен онази нощ, ако беше до мен, но така или иначе не може да се повтори миналото.

За трите трофея от Шампионската лига като треньор на Реал Мадрид

Работих много за това и имах невероятни играчи и отбор, които ме следваха. Да, аз бях отговорен за доста неща, но имах страхотен отбор, който ме подкрепяше. Сам не бих могъл да постигна такова нещо. Трябва да съм заобиколен с хора, с които се чувствам комфортно. В противен случай нещата не могат да се получат.

За бъдещето си като треньор

Все още мога да допринеса за футбола с доста неща или поне с някои. Искам да продължа по този път. Разбира се, че все още имам този пламък в мен. Футболът е моята страст и аз го обичам.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Световен футбол