Намери ни
To Top

Изумителната Ига Швьонтек покори „Ролан Гарос“ за втори път!

Безкомпромисната доминация на Ига Швьонтек в женския тенис намери своя логичен и очакван апогей с разгромна победа на финала на “Ролан Гарос” – 6:1, 6:3 за 68 минути срещу американската тийнейджърка Кори Гоф.

Първи сет

Швьонтек оправда очаквания и още в първата точка спечели разиграване по диагоналите с бекхенд за 0-15, а Гоф демонстрира нерви с първата си двойна грешка – 0-30. Непредизвикано сбъркан удар със задната страна на ракетата от американката я изправи рано-рано пред защита на два брейк-бола. Пресилен форхенд от нея направи пробивът факт – 1:0.


 

Тийнейджърката очевидно още нямаше никакъв контрол върху изпълненията си, защото продължи с грешките, но и световната номер 1 с бекхенд в мрежата индикира, че няма да е безупречна. Първото ѝ излизане напред също беше неубедително и позволи на Гоф да реализира минаващ бекхенд по правата, за да дръпне с 15-30. Швьонтек не се отказа да атакува мрежата и подбра подходящ момент за изпълнение на печелившо воле (30-30). Първият невърнат сервис също ѝ се притече на помощ, но американката заслужи дюс с нов бекхенд-уинър по правата. Ас номер 1 донесе авантаж на полякинята и тя затвърди пробива с форхенд-уинър – 2:0 за 8 минути.

Швьонтек намери линията с форхенд, а после реализира на свой ред печеливш бекхенд по правата, за да подскаже, че и тя разполага с това оръжие в арсенала си. Шестата непредизвикана на Гоф допринесе за двоен брейк-бол, който тя отново трябваше да защитава при подаване. Сега обаче тийнейджърката се справи отлично с два прекрасни сервиса, но отново пресили форхенд и отново се озова в опасност. Швьонтек очаквано атакува отново мрежата, но не се справи нито с форхенд в тялото, нито с поледвало воле – нов дюс. Геймът навлезе в шестата си минута след още едно равенство, а неточностите с предната страна на ракетата на Гоф постоянно я предаваха. Тя спаси и четвъртия брейк-бол, след като опонентката ѝ пак се провали на мрежата и стана жертва на минаващ бекхенд. Познатото упражнение – неточен форхенд на американката – доведе до пети шанс за пробив, като още един по идентичен начин и от същата позиция на корта вече направи брейка факт – 3:0.

Швьонтек изглеждаше на прага на първи сервис-гейм на нула, преди форхендът на Гоф най-накрая да предложи уинър, а не непредизвикана грешка. Въпреки това полякинята с невърнат начален удар поведе убедително с 4:0 за 19 минути игра.

Независимо че имаше само 27% успеваемост на първи сервис до този момент, американката реализира неотразен такъв, а впоследствие поведе с 30-0 и си позволи да се самонадъха. Непредизвиканите неточности от предната страна на ракетата ѝ обаче заваляха отново, а двойна грешка доведе до 30-30. Пресилен бекхенд от нея вкара гейма в дюс, но после печеливш такъв по правата осигури авантаж за тийнейджърката. Тя с невърнат втори сервис най-после успя да направи резултата по-приличен – 4:1.

Импулсът в играта на Гоф бе малко по-видим в следващия гейм, в който тя от посрещане все пак успя да дръпне с 15-30, но Швьонтек веднага контрира с втория си ас в срещата. Перфектен форхенд-уинър по късия диагонал на полякинята бе последван от още по-качествен такъв по правата в ъгъла на корта – 5:1.

Гоф спечели красива размяна на мрежата и заслужи аплодисменти от публиката, но после историята на финала до момента се материализира отново – Швьонтек реализира уинър от форхенд, а опонентката ѝ направи грешка. Два сетбола получи полякинята, като първият бе отразен с печеливш удар с предната страна на ракетата на Гоф. Вторият обаче бе направен реалност след поредната грешка на тийнейджърката – 6:1 за 30 минути игра.

Втори сет

Ролите тотално се размениха в началото на втората част, като грешките дойдоха от ракетата на Швьонтек и тя допусна пробив за 0:1. Този път разиграванията бяха по-кратки и Гоф успешно натискаше бекхенда на съперницата си, за да стигне до желания резултат. Бързината на събитията продължи и в следващия гейм и инициативата остана у американката, докато световната номер 1 започваше да показва признаци на раздразнение при грешките си от бекхенд. Най-после пък и форхендът на Гоф ѝ носеше повече позитиви, отколкото неприятности, като именно с печеливш такъв тя затвърди брейка си – 0:2.

Швьонтек се върна към уинърите от двете страни на ракетата и дръпна с 30-0, преди тийнейджърката да провокира нови овации с елегантна къса от бекхенд. Все пак, фаворитката си взе подаването за 1:2, завършвайки гейма с нов печеливш форхенд по правата.

Гоф изпадна отново в беда при 0-30, след като не можа да осъществи къса топка, а преди началото на гейма направи впечатление, че лампите са пуснати, въпреки че покривът не е активиран. Двойна грешка на американката я изправи пред защита на два шанса за пробив и още веднага сбъркан неин форхенд опропасти усилията ѝ досега – 2:2.

Психологическото предимство очевидно се върна при полякинята и тя реализира бекхенд-уинър по правата, след което записа още две бързи точки за 40-0. Форхенд-уинър по другата права приключи скоростен гейм в нейна полза, с който да поведе с 3:2 и отново уверено да поеме контрол върху събитията на корта.

Гоф загуби 16-а от последите 20 разиграни точки и изостана с 0-30 на свой сервис, като Швьонтек допълни разнообразието си от уинъри с такъв директно от ретур за нови два брейк-бола. Пробивът стана факт моментално след форхенд в близост до мрежата на световната номер 1, който не беше перфектен, но не можа да бъде върнат в очертанията на корта – 4:2.

Към този момент вече всяка загубена точка от Швьонтек изглеждаше като сламка, за която да се хванат зрителите на трибуните, очевидно предпочитащи по-продължителен финал. Единственото несъвършенство в играта на полякинята досега в мача беше неубедителните ѝ смачове и волета на мрежата, но те по никакъв начин не забавяха устрема ѝ към титлата. При 15-30 американката опита ретур-уинър, но не сполучи, а после не можа да прехвърли филето с минаващ форхенд тип контрапие. Така Швьонтек дръпна с 40-30 и затвори с бекхенд-уинър по правата за 5:2.

Едно от най-продължителните разигравания в мача бе спечелено от световната номер 1 след бекхенд в мрежата на опонентката ѝ за 15-30, но след това Гоф отразнува с вик свой форхенд-уинър, стигайки до 30-30. Ас на американката бе последван от ретур-уинър на съперницата ѝ, за да влезе геймът в дюс. Филето помогна на Гоф за авантаж, а невърнат сервис ѝ позволи да остане във финала – 5:3.

Красив бекхенд по диагонала на шампионката от 2020-а ѝ позволи да дръпне с 15-0, а забележителен форхенд по правата с въртеливо движение на Гоф ѝ заслужи аплодисменти за 15-15. Отново удар със задната страна на ракетата на Швьонтек се оказа решителен за 30-15, а невърнат сервис по диагонала в полето за предимство ѝ осигури два мачбола. Отново директна точка от начален удар беше достатъчна за паметната победа и за началото на празненствата от страна на световната номер 1 – 6:1, 6:3 за 68 минути.

Гледайте всички най-вълнуващи тенис двубои от ATP Masters 1000, ATP 500 и ATP 250, ATP CUP, ATP Finals и Next Gen, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Ощр от категория Тенис