Намери ни
To Top

Хулиганите трябва да видят какво е уважение: Гунди и Пенев демонстрират какво значи респект

В последните години враждата между Левски и ЦСКА се изврати в побои между млади момчета дори тогава, когато двата отбора не играят помежду си. Истината обаче е, че двата отбора са радвали цяла България, а играчите са били врагове единствено на терена. Уважението е било най-важно между футболистите на Левски и ЦСКА. Блиц ни припомни какво значи истинското спортно съперничество и уважението между играчите на двата тима.

През миналата седмица Димитър Пенев своя 70-годишен юбилей и за него се казаха много неща. Никой обаче не каза нищо за двубоите му с Георги Аспарухов, нито защо Пенев е единственият играч на ЦСКА, когото спортните журналисти благоволиха да изберат за футболист на годината за периода между 1962 г. и 1981 г. въпреки, че тогава за червените играеха звезди като Димитър Якимов, Петър Жеков, Никола Цанев, Георги Денев, Цоньо Василев…
През 1963 г. Гацо Панайотов беше капитан на сборния европейски отбор, при това избран от съотборниците си начело с митичния Алфредо ди Стефано. И въпреки това само Пената получи признанието на българските спортни журналисти.
Това признание до голяма степен се дължеше на категоричното превъзходство на чрвената шестица (Пенев играеше с № 6) в двубоите с Аспарухов. А в интерес на истината и Гунди признаваше високата класа на армейския защитник. Когато задаваха на Аспарухов въпроси от рода на “Възможно ли е да бъдете опазен коректно?“, синият център-нападател отговаряше “Да. А как, попитайте Пенев.“Разбира се и в онези години имаше грубияни, но в двубоите между Пенев и Аспарухов грубостите отсъстваха. Изобщо през 60-те години повечето от родните футболни звезди ценяха качествата на своите съперници, независимо от това, кой е избран за футболист на годината. Показателен е разказът на Жоро Соколов за това как, когато Цанев реализира по виртуозен начин гол във вратата на Левски по време на изключително оспорвания финал за КСА през 1965 г., Соколето и Гунди са се радвали на майсторството на нападателя на ЦСКА.

Всъщност, съперничеството между Гунди и Пената започна още, когато Пенев играеше в Локомотив (София). За това как са протекли техните двубои може да се съди по отбелязаните (или неотбелязаните) голове от нападателя. Освен това в по-голямата част от мачовете за първенство в онези години в.”Народен спорт” поставяше оценки. Понякога те бяха дадени в цифри, но в повечето случаи много добрата игра се оценяваше с една звезда (*), а отличната с две (**). Списък на двубоите между Пенев и Аспарухов, както и головете, които Гунди е успял да отбележи, когато срещу него е бил Пената. Включени са и оценките, които „Народен спорт” е дал на двамата футболисти в срещите от първенството на страната.

1964 г.
Пролет: Левски – Локомотив (Сф) 1:1
Аспарухов без гол
Оценки: Пенев – 5 , Аспарухов – 4
Есен: Левски – ЦСКА 1:0
Аспарухов – без гол
Няма оценки
1965 г.
Пролет: Левски – ЦСКА 3:0
Аспарухов – 2 гола
Оценки: Пенев – , Аспарухов **
Финал КСА: ЦСКА – Левски 3:2
Аспарухов – без гол
Няма оценки
1966 г.
(през пролетта на 1966 г. се играха два мача между ЦСКА и Левски, тъй като срещата от есента на 1965 г. беше отложена)
Пролет: ЦСКА – Левски 1:0
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев **, Аспарухов –
Пролет: Левски – ЦСКА 0:3
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев **, Аспарухов –
Есен: ЦСКА – Левски 3:1
Аспарухов не играе
1967 г.
Пролет: ЦСКА – Левски 1:1
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев **, Аспарухов –
Есен: Левски – ЦСКА 1:1
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев *, Аспарухов –
1968 г.
Пролет: ЦСКА – Левски 0:0
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев *, Аспарухов –
Есен: Левски – ЦСКА 7:2
Аспарухов – 3 гола
Оценки: Пенев – , Аспарухов**
1969 г.
Пролет: ЦСКА – Левски-Спартак 3:1
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев **, Аспарухов –
Есен:ЦСКА – Левски-Спартак 4:2
Аспарухов – 1 гол (от дузпа)
Оценки: Пенев *, Аспарухов –
Финал КСА: ЦСКА – Левски-Спартак 2:1
Аспарухов – без гол
Няма оценки
1970 г.
Пролет: Левски-Спартак – ЦСКА 5:2
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев -, Аспарухов –
Есен: ЦСКА – Левски-Спартак 2:2
Аспарухов – без гол
Оценки: Пенев **, Аспарухов *
1971 г.
Пролет: Левски-Спартак – ЦСКА 1:0
Аспарухов – без гол
Няма оценки (оценки не са поставяни, защото мачът е без значение за крайното класирне)
Четвъртфинал КСА: ЦСКА – Левски-Спартак 2:2 (4:5 от дузпи)
Аспарухов – без гол
Няма оценки
Както се вижда от 12-те мача, в които футболистите са оценени, Пенев има по-високи оценки 9 пъти, веднъж двамата с Гунди са оценени еднакво и само два пъти център-нападателят на Левски е оценен по-високо от Пената. Затова от 17 мача в които Пенев и Аспарухов са били един срещу друг, Гунди не е могъл да се разпише 14 пъти, а само в три срещи (веднъж три гола, веднъж два и веднъж един) е бил резултатен.
Особено впечатляващо беше превъзходството на Пенев във въздушните двубои, защото играта с глава беше може би най-силното оръжие на Аспарухов. Високият му ръст и отскокът придобит по времето, когато е тренирал волейбол, му даваха огромно предимство. Пенев беше с около 10 см по-нисък и не беше тренирал волейбол, но отскокът и майсторското му пласиране правеха така, че играта във въздуха на Гунди рядко носеше опасност за вратата на ЦСКА.Разбира се Пената беше много силен и в другите компоненти на играта и затова името му често се споменаваше в творенията на поета на червената агитка от 60-те години Цанко Ганчев. При това най-добрият български защитник в онези години умееше да участва и в атаките на своя отбор и дори да бележи голове.

Срещу Левски той се е разписвал два пъти. Първият път беше през есента на 1966 г. Тогава Пената премина един по един 4-5 защитници на „сините” преди да опъне тяхната мрежа. В този мач спечелен от ЦСКА с 3:1, а Аспарухов не игра.

Вторият гол на Пенев срещу Левски беше в решаващия мач за първенството през пролетта на 1969 год. Тогава веднага след първия съдийски сигнал на унгареца Бирчек, Пената навлезе на няколко метра в противниковата половина, но никой не очакваше че той ще шутира от такова разстояние. За изненада на всички обаче армейският защитник изстреля един изненадващ снаряд към „синия” вратар Михайлов и ЦСКА поведе с 1:0. След това Жеков вкара два гола и сектор „Г” скандираше: „Ей ги купи, ей ги две…“, въпреки че освен шампионската купа и купата на страната (такава тогава беше КСА) ЦСКА спечели и купите за софийски първенец, за най добро нападение, за голмайстор… Сигурно е, че ако се връчваше и купа за най-добър защитник, тя щеше да отиде в ръцете на Димитър Пенев.

Ощр от категория Акценти