Намери ни
To Top

Божинов, Йовов и Димитров за това колко е важен Мъри Стоилов за Левски

Бившият нападател на Фиорентина, Ювентус, Парма и Манчестър Сити Валери Божинов, който е единият от водещите на предаването „Пред банята“, което се завръща в ефир и ще бъде излъчено в Sportal.bg, и главният редактор на най-големия спортен сайт в България Владимир Стоянов, заедно с гостите им Христо Йовов и Александър Димитров коментираха Станимир Стоилов. Колко е важен Мъри за Левски? Ето мнението на легендата на „сините“, Божигол и на селекционера на младежкия национален отбор:

Александър Димитров: Двете най-инфарктни професии са пилот на самолет и треньор по футбол. Това е научно доказано.


Вижда се ролята на Станиимр Стоилов в Левски. Първо, чисто спортно-технически той привлече много добри селекционни попадения, показа се неговото око. Играчите идват не само заради заплатата, идват заради името на клуба и треньора, с когото ще работят. Много добра селекционна политика с минимум средства. Второто е начинът, по който играе Левски при Стоилов – коренно различен е, напомня за най-силните години на Левски. Играчите от младежкия национален отбор, които идват от Левски в момента, са променени – като манталитет, характер, по-уверени са във всяка една ситуация. Да не говорим за разликата при Филип Кръстев. С тази игра няма да е изненада да го викнат в мъжкия националния отбор. Много е важно за мен адаптирането на млади футболисти, юноши на Левски. Браво! Той заложи на Пламен Андреев, който е роден 2005 година.

Александър Димитров

Валери Божинов: Имах възможността два пъти да играя срещу Левски – един път за Купата на България с моя отбор Септември (София) и един път в приятелски мач. Направи ми впечаление от тези два мача е, че Станимир Стоилов е 12-ият играч. Публиката на Левски е 12-ият играч, но той е 12-ият играч наистина – по начина, по който им дава указания на футболистите, както им говори. Той е човекът с джойстика, диктаторът! Стоилов дава много указания, индивидуално на всеки един футболист.

Валери Божинов

Христо Йовов: Виждал съм Станимир Стоилов да е нервен, но само в съблекалнята. Когато отборът не играе добре, съм го виждал доста нервиран, но такава реакция на терена за първи път виждам в негово лице. Стоилов е много важен за Левски в момента. Този човек възпламени любовта отново да бъде много силна, това се вижда на терена и извън него. Преди 17 години играехме мач за първенство, който не вървеше най-добре, резултатът беше равен, не си спомням. Извика един от нашите футболисти на тъчлинията, мачът си вървеше, той му обяснява, чудим се какво става. Той казва, че по-добре да играем с две минути по-малко и след това да върши работата както трябва, отколкото да загубим целия мач в празно тичане. Този човек иска нещата да се случат, лека-полека, има самочувствието, трябва да се работи внимателно с него, всеки човек има граница, която не трябва да се прекрачва. Той дава сърце и душа, резултатите са налице, трансферите бяха супер – тези петима бяха гледани на видео. През 2005 г. бяха привлечени петима-шестима футболисти от ДЮШ, с ясното съзнанение, че тези футболисти ще продължат с отбора. Левски изкара много пари от тях: Валери Домовчийски, Лъчезар Балтанов, Николай Димитров, помня ги, бяха на годините на сина ми.

Христо Йовов

Ощр от категория efbet Лига