Намери ни
To Top

Давид Давидов пред Sportal.bg: Договорът с Министерството на спорта вече е разписан, но това не е най-важното

Вицепрезидентът на БФ Волейбол Давид Давидов гостува във волейболното предаване на Sportal.bg и Sportal TV – Block Out и говори за съвместната работа с новото ръководство на Министерството на младежта и спорта.

“Ние се опитваме да бъдем търпеливи и да проявяваме разбиране в ситуация, в която едно ново управление влиза в своите функции. Най-вероятно има необходимост от период, в който да се наместят пластовете и да се влезе в роля от министър, заместник министри и различните дирекции в това учреждение.


Имаше известно забавяне в одобрението на нашия план за финансиране, но това вече е зад нас. Договорът с Министерството вече е разписан, но това не е най-важното в случая. Следяхме с интерес коалиционните преговори специално в областта на спорта. Там бяха заявени интересни намерения както в посока повишаване на бюджета на Министерството, така и конкретни политики, които да бъдат прилагани в рамките на това управление. Това е нещото, което нас ни интересува – да разберем повече какви ще са конкретните политики, които ще помогнат на българския спорт да се оттласне от сегашното си състояние, защото механичното увеличение на финансите не е пътя според мен”, заяви Давид Давидов във волейболната предаване Block Out по Sportal.bg и Sportal TV.

“Трябва да има увеличение в конкретни посоки и конкретни пера, в които да помогнат там, където има най-голяма необходимост. Не е толкова сложно да се види какво се случва в други държави от Европа и как решават конкретни проблеми – дали това са политики на ниво държава, дали са законови изменения, които да вменят конкретни ангажименти на общините по отношение на спорта, дали това е конкретно подпомагане на професията треньор примерно, което е една от най-големите слабости в нашата реалност. А именно оценката на тази професия и този труд от страна на нашето общество и нашата държава.

Няма как да очакваме резултати в спорта, ако избора на един треньор е между това да бъде треньор или касиер в “Била”, където най-вероятно той ще получава повече пари.

Ние трябва да намерим начин да оценим тази професия и, ако смятаме, че спорта ни е приоритетен, това са посоките, в които трябва да бъде мислено и работено”, добави вицепрезидентът на БФ Волейбол.

“От наша страна има готовност за участие във всякакви работни групи и диалози, които да помогнат на сегашните управляващи да формулират по-ясно задачите пред себе си и дори евентуално да подготвят необходими законопроекти. На нас наистина ни липсват такива – дали ще бъдат за заделяне на минимален процент от общинския бюджет в полза на спорта, дали ще има някакво подпомагане на частния бизнес, който инвестира в спорта. Всички възможни усилия трябва да бъдат насочени към подпомагане на клубовете, които изпитват големи трудности в момента от гледна точка на условията, в които се подготвят, базите им, в които тренират, и разбира се, за мотивираните треньори”, заяви Давид Давидов.

Давид Давидов

“Както казах, имаме нужното търпение, защото знаем, че всяко начало е трудно. Подготвени сме със своите предложения. Не само с министър Василев, ние трябва да имаме диалог и с комисията по спорт в парламента, защото те са тези, които могат да приемат предложения за законови промени и съответно да се опитат да ги прекарат в пленарната зала. И двете институции са от изключителна важност за нас, защото министър Василев може най-вероятно да работи в рамките на гласувания му бюджет, а да бъде увеличен този бюджет или да бъдат приети законови промени, които да засилят възможностите за развитие на спорт, вече са в прерогативите на Парламента и комисиите, които са отговорни за спорт”, добави вицепрезидентът на БФВ пред Sportal.bg.

Давид Давидов

Снимки: Владимир Иванов

Ощр от категория Волейбол