Намери ни
To Top

Завръща ли се Арсенал и ще успее ли да завърши в топ 4 през този сезон?

Още в края на миналия сезон стана ясно, че доста промени се готвят в Арсенал и тимът ще трябва да свиква с новото положение. Този факт беше продиктуван от напускането на Арсен Венгер, който беше начело на тима от Лондон повече от 20 години. Няма как подобна промяна да не окаже влияние в отбора, но през новата кампания сякаш нещата за “артилеристите” потръгнаха. В последните 2 сезона на Висшата лига Арсенал остана извън топ 4, но след назначението на Унай Емери, играта на отбора започва да прилича на това, което сме свикнали да виждаме от тои тим през успешните му години. Засега шансовете на отбора за място в топ 4 изглеждат добри, но все още има доста време до края на сезона, а и в отбора си личат някои пробойни, които могат да се окажат грешното парче от пъзела в края на кампанията.

Класирането на Арсенал след първите 10 кръга

В последните си 2 сезона начело на “артилеристите”, Арсен Венгер не успя да класира тима сред първите 4 тима, което означаваше и липса на мачове в Шампионска лига. Може би и този факт беше сред основните, които повлияха за смяната на Венгер. За да анализираме моментното състояние на Арсенал в Премиър Лийг, ще използваме статистиките на Efirbet, които показват на кое място е бил тимът след първите 10 кръга в последните си 2 сезона.

През сезон 2016/2017 Арсенал завърши на пета позиция в крайното класиране, като остана само на точка от четвъртия в класирането. В края на 10 кръг обаче Арсенал беше втори с актив от 23 точки, колкото имаше и лидера в онзи момент. Тогава дори Efbet даде изключително големи шансове за бъдеща титла на “топчиите”. В течение на сезона обаче играта на отбора не успя да му осигури поставените цели и той остана извън четворката.

В края на миналия сезон “топчиите” останаха на 6 позиция и цели 12 точки от четвъртия в класирането. След първите 10 кръга пък Арсенал имаше събрани 19 точки по сметката си и се нареждаше на 5 позиция, като беше с равни точки с четвъртия в класирането и изоставаше на точка от третия.

В настоящия сезон 2018/2019 първите 10 кръга на Арсенал донесоха 22 точки, които го поставят на 4 място. Освен това тимът е само на 4 точки от върха. Съпоставяйки това класиране на “артилеристите” с тези в предишните 2 сезона, можем да си направим извода, че голяма промяна няма. Арсенал отново е вкопчен в битката за челните места и е сочен сред фаворитите за място в топ 4 според Winbet, но дали това ще се случи, предстои да разберем. Не е тайна за никой, който следи отблизо тима през годините, че Арсенал често е стартирал сезона силно и дори е бил фаворит за титлата в средата на сезона. Във втората половина от кампанията обаче нещата се променят и Арсенал остава далеч от шампионския трофей. Последната титла във Висшата лига дойде през сезон 2003/2004, а надеждите на феновете на тима са тази суша да приключи възможно най-скоро.

Какво се промени в Арсенал през последните седмици?

Началото на сезона определено не беше добро за Арсенал. Тимът започна мачовете си от Висшата лига у дома срещу Манчестър Сити и като гост на Челси. И в двата мача “топчиите” отстъпиха в резултата. Мнозина в този момент се запитаха дали Емери е точният човек за мениджърския пост, но ръководството му гласува доверие, което специалистът впоследствие оправда. А и едва ли това беше мечтаната програма за него.

След първите 2 неуспеха в лигата, Арсенал стигна до 7 поредни победи. В тези мачове тимът не се изправи срещу никой от водещите тимове, но все пак показателен е фактът, че стигна до подобна серия. По-важното беше, че Арсенал показа едно лице, което феновете са свикнали и искат да виждат. В този период от победи можем да включим и трите успеха в групите на Лига Европа, както и победата за Купата на Лигата, така че серията става 11 победи. Тя беше прекъсната при ремито с Кристъл Палас, но все пак е показателна за състоянието на Арсенал. Ако смятате, че тимът може отново да навлезе в подобна серия, може да се възползвате от всеки един Palms Bet бонус код след регистрация и да следите мачовете на “артилеристите” в лигата.

Промяната в играта на Арсенал през последните седмица е очевидна и най-вече впечатлява в атака. За серията от 11-те поредни победи тимът е отбелязал 31 попадения, което прави средно по приблизително 3 гола на мач. Освен това Арсенал вкара по 2 попадения и при загубата от Челси, както и при ремито с Кристъл Палас. Личи си, че атаката на тима работи. Обамеянг е с 9 попадения до 10 кръг в първенството, Лаказет има 5 гола, а Уелбек също е с 5 попадения. Месут Йозил също има 4 гола по сметката си. Похвално е, че и двата основни бека за тима през сезона – Ектор Белерин и Начо Монреал, имат по 3 асистенции.

Унай Емери направи Арсенал опасен в нападение, създаде отбор, който действа бързо в предни позиции и умее да накаже всяка противникова защита. Голямата пробойна в състава на “артилеристите” обаче изглежда собственият защитен вал на отбора.

Слабото звено в състава на Арсенал

Ще се върнем отново на предишните 2 сезона за Арсенал във Висшата лига. През 2016/2017 отборът допуска 44 попадения във вратата си при 77 отбелязани. За сравнение, лидерът Челси през този сезон има допуснати 33 гола. През миналата кампания Арсенал отново бележи доста – 74 гола, но допуска цели 51 в мачовете си от шампионата. За сравнение, Тотнъм също бележи толкова голове през кампанията, но допуска едва 36 във вратата си.

Арсенал е допуснал 13 гола в 10 мача от Висшата лига. Това означава, че ако тимът допусне приблизително същия брой голове както в предишните кампании, то вероятно и ще завърши по същия начин, а не това е целта. Още статистика за попаденията на Арсенал може да намерите в платформата на Bet365, където има такава и за другите турнири, в които тимът участва. Точно допуснатите попадения могат да изиграят лоша шега на тима в края на сезона. А на какво се дължат те? На защитата, разбира се.

Ако сметнем, че бековете на Арсенал се справят добре от началото на сезона, то в центъра на терена Емери разполага с Мустафи, Сократис, Кошчелни, Холдинг и Мавропанос. Последните двама все още нямат много опит зад гърба си и трябва да се учат, докато Кошчелни е аут поне до началото на Декември. Дали тази защита ще успее да изкара успешно сезона на Арсенал, предстои да разберем, но определено, ако трябва да се посочи пробойна в този вид на отбора, това е центъра на защитата.

Ощр от категория Advertorial