Намери ни
To Top

Извършил преврат уплаши звезда на Ливърпул и играч на Ботев (Пд)

Футболистите на Гвинея получиха неочакван ултиматум в навечерието на турнира за Купата на африканските нации. Временният президент на страната полк. Мамади Думбуя, който застана начело след преврат през септември, поиска от играчите да спечелят златните медали. Ако не го сторят, те ще трябва да върнат всичките пари, които са били инвестирани за участието им на финалите в Камерун, които ще се проведат от 9 януари до 6 февруари.


Капитан и звезда на отбора е Наби Кейта от Ливърпул, а там е и защитникът на Ботев (Пловдив) Па Конате. Гвинейците обаче не са сред фаворитите, а най-големият им успех в турнира е финал през далечната 1974 година. Сега “националните слонове” са в група със Сенегал, Малави и Зимбабве.

Мамади Думбуя поведе преврат на 5 септември, сваляйки от власт 83-годишния президент Алфа Конде, който е първият демократично избран държавен глава на страната.

Думбуя, който е бивш войник от Френския легион, беше предводител на специалните части на Гвинея при управлението на Конде досега. Тези дни той събра футболистите и треньорите на специална церемония.

Според “Би Би Си” Думбуя е един от 25-те гвинейци на държавни постове, които Европейският съюз заплашва да санкционира за вероятни нарушения на човешките права.

Ощр от категория Световен футбол