Намери ни
To Top

Пилотите във Ф1 доволни от една промяна на „Ред Бул Ринг“

Част от пилотите във Формула 1 останаха доволни от направената промяна в шестия завой на „Ред Бул Ринг“ преди тазгодишните състезания от шампионата на австрийското трасе.

Въпросната промяна включва премахването на двойния бордюр на изхода от шестия завой и неговата замяна с чакъл, което постави ясно ограничение на пистата. По този начин бе решен един от най-наболелите проблеми в последните години в шампионата, а именно този за границите на трасетата.

В същото време последните два завоя на „Ред Бул Ринг“ бяха обект на постоянно следене за спазването на ограниченията, тъй като зоните за сигурност след тях са асфалтови.


Това от своя страна позволява на пилотите да влязат в кривите с по-висока скорост без да рискуват съществени щети по своите болиди при евентуално напускане на пистата.

„Беше супер, имахме твърда граница. Ако зависи от мен, аз ще направя всяка писта като шести завой или стена, което също върши работа. Мисля, че шести завой бе добър през целия уикенд“, заяви Даниел Рикардо.

Ландо Норис

Неговият съотборник в Макларън Ландо Норис сподели мнението на австралиеца, казвайки: „Това е лимитът и знаеш, колко можеш да натискаш“.

„Мисля, че пистите трябва да правят повече и повече това. Определено мисля, че всички предпочитаме това пред глупавите двойни бордюри, които нямат логика за границите на пистите“, каза Ланс Строл от Астън Мартин.

Ланс Строл

„Не казвам, че всяка писта трябва да променят изцяло зоните за сигурност, но ако имаме по три метра чакъл след всеки бордюр вместо двоен такъв ще направи всяка писта по-интересна. Ако погледнете Абу Даби или „Пол Рикар“, където има безкрайни зони за сигурност с асфалт, това мисля отнема част от удоволствието.

„Ходим на места като „Имола“ където само милиметър извън пистата може да ти коства много. Мисля, че това придава много повече характер на една писта и искам да виждам това по-често“, добави канадският пилот.

Ланс Строл

„Ако прескочиш лимита и влезеш в чакъла обиколката ти е провалена. Мисля, че така трябва да бъде навсякъде. Просто така можем да спрем да говорим за границите на пистите. Това, което бе направено на шести завой тук е идеално. Ако това бъде направено на повече место, животът на всички ще бъде по-лесен“, заяви пилотът на Алфа Таури Пиер Гасли.

Един от проблемите, които не позволява вкарването на чакъл на абсолютно всеки завой е, че доста от пистите, които се използва от Формула 1 попадат и в календара на MotoGP, което означава, че те трябва да отговарят на стандарт и за двата шампионата.

„Като говорим за шести завой с помощта на пистата успяхме да направим тази промяна след миналогодишните състезания. Така че да, в този случай това сработи и ние работим с партньорите ни от Международната мотоциклетна федерация (ФИМ) да намерим решение и за последните два завоя тук, които създават проблеми“, коментира състезателният директор във Формула 1 Майкъл Маси.

В резултат на промените в календара на Формула 1 за 2020 година, наложени от коронавирус пандемията, шампионатът посети няколко писти от „старата школа“, които са с преобладаващи зони за сигурност с чакъл. Сред тях освен „Имола“ бяха още „Муджело“ и „Нюрбургринг“, на които действително се видя, че пилотите предпочитат на момента да знаят когато се прекрачили лимита на пистата, а не както във футбола със системата ВАР.

Шарл Леклер, Ланс Строл, Серхио Перес

През миналата година пък бе обявено, че на „Спа“ в Белгия ще бъде върнат чакъла на пет от по-бързите завои, след като той бе премахнат при голямата реновация на белгийското трасе през 2006-та. Тази новина бе приета изключително позитивно от повечето пилоти, които смятат, че премахването на чакъл прави дори и най-предизвикателната писта твърде лесна.

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт