Намери ни
To Top

Манчини: Първият мач винаги е най-труден

Селекционерът на Италия Роберто Манчини говори преди откриващия мач на Евро 2020 между “Скуарда адзура” и Турция. Двата тима дават старт на еврофиналите утре в 22:00 часа. Наставникът призна, че тимът му има големи амбиции на шампионата, но допълни, че първият мач винаги е най-труден.

“Вече виждаме светлината в края на тунела.


Искаме да зарадваме хората и да ги забавляваме поне за 90 минути. При такива големи форуми, дори и хората, които не следят постоянно футбол, наблюдават мачовете. Затова знаем колко важно е за всички. Първият мач винаги е най-тежък. Трябва да се отърсим от напрежението и да не мислим за нищо друго, освен за това как да си свършим работата. Ще има малко повече напрежение, защото това е първи мач в турнира, а Турция е отбор пълен с талант. Но това си остава нормален футболен мач и ние трябва да мислим точно по този начин”, заяви Манчини.

Италия е в страхотна серия от 27 мача без загуба от септември 2018 година насам. Наставникът е уверен, че тимът му може да извърви целия път до финала в Лондон.

“Бях уверен преди три години, когато поех отбора, а сега съм дори още по-уверен. Работим добре, имаме доста талантливи футболисти и сме много обединени като отбор. Наслаждаваме се и се надявам да продължим в този дух. Ако успеем да извървим пътя до финала в Лондон, тогава ще говорим. Но аз съм уверен, че можем да го направим”, допълни специалистът.

Подобно на Световното първенство през 1990 година, и сега мачовете на Италия от група “А” ще се играят на “Олимпико” в Рим. Наставникът вярва, че това ще е от полза, макар стадионът да не е пълен заради ограничченията около коронавируса, като ще могат да присъстват само 16 хил. души.

“Щеше да е прекрасно да има повече тифози. Сега ще бъдат 16 хиляди, а несъмнено много от тях ще са турци. Но да играеш пред празни трибуни и да играеш през 16 хиляди е голяма разлика, така че това е нещо хубаво. Ако “Олимпико” бе пълен, феновете щяха да са нашият 12-и играч. Сега влиянието им няма да е чак толкова голямо, но въпреки това ние искаме да оставим следа в турнира”, каза още специалистът.

За съжаление Лоренцо Пелегрини се контузи и се наложи да бъде заменен в последния момент от Гаетано Кастровили. Селекционерът призна, че още не е решил какъв ще е стартовият състав за мача с Турция.

“Много съм разочарован за Лоренцо, тъй като той бе в добра форма. Неприятно е да напусне Евро 2020 ден преди началото му. Дано се възстанови бързо и да е готов за новия сезон. Не съм решил нищо за стартовия състав. Остават ни още няколко тренировки, но футболистите са много концентрирани. Те знаят, че дори и да не започнат отначало, може да направят разликата като смени, така че не може да има разсейване. Ще кажа само, че или Чиро Имобиле, или Андреа Белоти ще започне. Който и да е титуляр, се надявам да играе добре и да вкара голове. Леонардо Спинацола притежава бързина и сила, че може да играе както в защита с четирима, така и като халф-бек в халфова линия с петима”, каза още наставникът.

Накрая той бе попитан дали му предстои безсънна нощ.

“Това ще бъде една по-различна нощ. Надявам се безсънните нощи да продължат до 10 юли”, завърши Манчини.

Ощр от категория Световен футбол