Намери ни
To Top

Гавра! Българи се подиграха с Бербатов!

Българи си позволиха да се подиграят с най-добрия роден футболист от последните над 10 години – Димитър Бербатов.

Дали действието е умишлено или е резултат на липса на елементарно аналитично мислене, не е ясно, но фактите са си факти.

За какво става въпрос?

Берба бе класиран на трето място в Класацията Футболист на годината за 2015 година.

Нека да стане ясно едно.


Тук няма да прочетете критики към Владислав Стоянов и Светослав Дяков, които бяха класирани съответно първи и втори. Напротив, за двамата 2014 година беше паметна. Представиха се чудесно в Лига Европа и Шампионската лига и станаха шампиони на България.

Проблемът е друг.

В края на декември 2010 година Димитър Бербатов за седми път бе избран за Футболист номер 1 на България. Това беше най-логичният избор. Тогава Митко беше топреализатор на Висшата лига и водеше Манчестър Юнайтед към поредна титла.

След като взе приза, Берба каза на репортери:

„Стига вече сте ме избирали. Нека да се даде път на младите. Оттук нататък, гласувайте на някой друг.“

С няколко думи, през декември 2010, Бербатов се отказа от участие в следващите издания на тази анкета. Направи го не от суетност, а за да даде възможност и на други български играчи да получат самочувствието, че са били номер 1.

Казано с други думи, преди 5 години Бербатов предаде щафетата по елегантен начин, като истински английски аристократ.

Но изглежда това не се разбра коректно от хората, които гласуват в тази анкета.

Смешно е Митко да бъде поставян на каквато и да е позиция, различна от първата в тази класация. След като Берба ясно е казал, че вече не иска да е част от анкетата, всяко негово включване в нея, е подигравка с най-добрия български футболист.

Ощр от категория Анализ