Намери ни
To Top

Един от големите български CS:GO играчи за успехите и трудните моменти

Български отбор отново ще играе срещу най-добрите в света на Counter-Strike, след като геймърите от VOYVODA изненадаха всички и се класираха за DreamHack Masters. В главно действащо лице се превърна Симеон „dream3r“ Ганев, който е сред големите имена в родния гейминг. Той даде специално интервю за , в което говори за страхотния успех на отбора. Симеон Ганев не пропусна да разкаже и изключително интересни истории от своята професионална кариера.



– Здравей, постигнахте страхотен успех, класирайки се за един от големите турнири в света на CS:GO. Разкажи ни как се стигна до този момент?
– Здравейте на всички. Мисля, че отборите ни подцениха малко или много. Другото, което мога да кажа е, че всички тимове, които победихме, са имали доста по-добра и дълга подготовка от нас. Аз не вярвам в късмета. Той се създава, но трябва да призная, че в тези мачове имахме и малка доза късмет.

– Записахте победи, които ще се помнят дълго срещу OG и Cloud 9. Как видя тези мачове и какво направи разликата във ваша полза?
– Играхме срещу големи организации с големи бюджети, опитни треньори. Мисля, че разликата беше там, че ние не се притеснявахме. Постоянно казвах на отбора, че трябва да играем рунд за рунд и няма значение какво става. Достатъчно бе, че сме стигнали до мач с тези отбори. Ние нямаше какво да губим и напрежението не падаше върху нас. Ние можехме само да спечелим от тези мачове, както и стана. Нека обаче се върнем към самата разлика. Индивидуално играхме по-добре и направихме по-малко грешки от тях. Ключът бе, че когато някой от нас правеше грешка, друг просто го покриваше и се връщахме в рунда. Искам също да кажа, че това е компютърна игра. Напрежение и страх не трябва да има. Не сме на война. Няма значение кой е срещу теб, коя организация и кое голямо име. Те също правят грешки. Ние се възползвахме от тях.

– Първата и голяма крачка е направена. Сега предстои DreamHack Masters, където ще се изправите срещу най-добрите в света. Как ще протече подготовката за този турнир?
– Със сигурност ще направим лагер преди турнира, за да може да се изчистят грешки и да може да се сплоти колективът. Разбирателството е много важно в един тим.

– Вярваш ли, че може да направите нещо голямо, както преди години твоите съотборници Виктор и Камен с екипа на Windigo?
– Не мога да отговоря на този въпрос. Вярвам, че с работа и разбирателство между хората, може да изненадаме отборите. Успехът на Windigo не е малък. Не трябва да се сравняват двата състава.

– В тима имат много опит, но и млади и талантливи момчета, сред които REDSTAR и mar. Как се справят те в този състав?
– За REDSTAR мога да кажа, че виждам себе си преди години. Не приема критика, когато някой тръгне да му дава съвет. Казва, че той си знае как да играе. Така бях и аз, но когато осъзнах, че хората, които ти дават съвети, тогава беше spyleadeR, a сега е bubble, има много повече опит, си заслужава да го послушаш. Тогава наистина тръгваш напред и се развиваш. Безспорно обаче е уникален играч и съм сигурен, че ще става все по-добър. Maртин e много спокоен човек, който винаги си взима поуки от грешките си и се вслушва в съветите на хората около него. Много добре се нагажда в позициите, които трябва да играе. Той също има голямо бъдеще в CS:GO.

– Нека поговорим малко за теб и твоята история в играта, която е безкрайна. Ти си сред първите професионални играчи на родната сцена. Разкажи ни през какво си минал за толкова много години?
– Моята история започна, когато бях на 16 години. Играх любителски. Никога не съм си представял, че ще бъда в отбор и ще имам някакви успехи. Всичко това го дължа на spyleadeR. Toва е истината. Той ме забеляза и ме взе в отбора, който създаде. Той ме създаде, защото ме научи на дисциплина, начин на работа и ми показа неща в играта, които тогава не знаеха много хора. Това е истината. В каквито и отношения да сме сега, винаги ще съм му благодарен.

– В кариерата ти има един труден момент. През 2013 година получаваш VAC бан. Може ли да ни разкажеш как се стигна до тази ситуация, защото има безброй спекулации по тази тема?
– Когато разбрах за този бан, ние бяхме на ESWC. Тогава казах на отбора, че напускам, защото не искам да ги дърпам назад и да страдат заради мен. Тогава отново Емилиян „spyleadeR“ Димитров застана зад мен и каза, че не го интересува и че ще продължат да разчитат на мен. Това бе много важна подкрепа, защото той знаеше какво губи откъм турнири, организации и спонсори. Отново ще кажа, че съм му благодарен. Как стана това с бана? Тогава не съм вярвал, че ще играя в отбор, а камо ли на някакво ниво. Общо взето си дадох акаунта да се ползва от други хора. Аз си купих друг, от който да играя, но никога не съм знаел, че изобщо хората, на които се доверих, ще ползват хак от моя профил. Изобщо не съм си представял какво може да ми коства това нещо. Това е цялата истина.

– Този бан оказа ли голямо влияние на твоето развитие?
– Оказа на развитието на отбора. Всички момчета, които бяхме тогава, бяхме много сплотени като екип. Те много държаха на мен, за което ще съм им благодарен цял живот. Психически не ми оказа влияние. Ще ви кажа защо. Ако наистина играех с хак, никога нямаше да имам успехи на LAN турнири. Това нещо с този бан винаги вреди на хората около мен.

– Мнозина твърдят, че си един от най-големите таланти в играта. Кое е по-важното талант или здрава работа?
– Аз лично не вярвам в таланта. За да може един играч да стане добър и да се конкурира с другите по света, трябва да е дисциплиниран. Няма как да успееш нито в живота, нито в гейминга без дисциплина. Имал съм периоди, в които съм праквал по 12 часа на ден. Аз исках да се развивам и слушах всяка дума, която се казва от капитана ни. Дисциплина и здрава работа, това е начинът да успееш.

– Виждаш ли достатъчно млади момчета, които да искат и да се развиват в правилна посока, за да стигнат най-високите нива в електронните спортове?
– Разбира се, че виждам. В България има много добри играчи. Искам да кажа, че ако си го поставят за цел и това е приоритет №1 за тях, ще се случи. Винаги бих помогнал на всеки. Най-важното за мен е каузата. В крайна сметка, когато всички ние отидем и играем на даден турнир, ние представяме България. Това трябва да ни кара да сме по-задружни и да си помагаме, за да носим успехи на държавата.

– Какво ще пожелаеш на теб и на всички, които обичат и подкрепят гейминга в България?
– Бих казал на хората, които подкрепят гейминга в България, говоря за всички отбори и играчи, както казах и по-рано. Всички играем за родината и когато се осъзнае, че каузата е България, да я споменават, че има добър отбор, а не просто даден отбор, тогава нещата ще тръгнат смело напред.

Снимки: HLTV

Ощр от категория Най-четено