Намери ни
To Top

Ливърпул и Ман Юнайтед ще играят за ТОП 4 в Шампионска Лига

Две трети от сезон 2020/2021 вече е в историята, а отборите от Премиер лийг вече ни предложиха огромен брой вълнуващи мачове и епични обрати. Вече е повече от ясно, че защитаващия титлата Ливърпул е далеч от нивото на Сити, но пък „червените“ са на ¼ финал в Шампионската лига. На там са се запътили и отборите на Челси и Манчестър Сити, които спечелиха първите мачове от 1/8-на финалната фаза. Арсенал, Тотнъм и Манчестър Юнайтед продължават битката в Лига Европа

Вече е ясно и кои са отборите, водещи битка за изпадане, както и тези, които ще опитат да си осигурят място в Европа през следващия сезон.

Битката за титлата, за съжаление, вече е почти решена, въпреки че Манчестър Юнайтед удари с 2:0 Сити в миналия кръг и прекъсна серията от 22 поредни победи на „гражданите“. 9 точки остава разликата между първия и втория и шансът момчетата на Оле да ги стопят изглежда абсурден. По- интересна от всякога се очертава да бъде битката за Топ 4. 

Отборите от 2-ро до 8-мо място са разделени от 11 точки, при оставащи 10 кръга до края на сезона. Към този момент, място в четворката заемат отборите на Манчестър Сити (68 точки), Манчестър Юнайтед (54), Лестър Сити (53) и Челси (50). 

Два пункта по- назад е супер изненадата на сезона Уест Хем Юнайтед. „Чуковете“ разполагат с 3-тата най-добра защита в първенството, а привличането на Джеси Лингард разгърна атакуващата мощ на отбора воден от Дейвид Мойс.

Две по назад е тимът на Евертън. Отборът на Карло Анчелоти стартира много силно кампанията, но няколко загуби през ноември го отдалечиха от първото място. Последва нова криза през месец февруари, когато бе спечелен само един мач и „карамелите“ вече са далеч от челото.

От задна позиция, с 45 точки, дебне отборът на Тотнъм. Жозе Моуриньо и компания са отборът с най-много мачове до момента през сезона, а „шпорите“ продължават да се борят и за титлата в Лига Европа, която също дава квота за участие в следващото издание на Шампионската лига. Хари Кейн е човекът в топ форма и към този момент е третият най-добър голмайстор в лигата, като освен това е на първа позиция и по дадени асистенции.

Изненадващо на 8-ма позиция е шампионът от миналата година Ливърпул. Мо Салах и компания са  в невиждана криза, а в медиите дори започнаха спекулации за уволнението на мениджъра. За щастие, тези новини бяха категорично отречени от собствениците и самия германец. „Мърсисайдци“ водиха парада през първите три месеца на сезона, но последващата мощна криза в отбрана предреши лошото продължение на сезона. „Червените“ обаче отстраниха Райсенбалспорт Лайпциг в Шампионската лига и вероятно ще натиснат силно в този турнир. Не е за подценяване, че финалът ще бъде в Истанбул. Там тимът спечели „ушатата“ купа през 2005-та година, а през 2019-та завоюва и Суперкупата на Европа срещу Челси, отново след изпълнение на дузпи. Ливърпул е използвал 19 различни двойки централни бранители от началото на сезона, а новите защитници – Бен Дейвис и Озкан Кабак не са показали, че имат потенциала да сменят контузените до края на сезона Върджил ван Дайк и Джо Гомес.

 Така, за място в топ 4 почти сигурни са 3 отбора: Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Челси. „Сините“ от Лондон са преродени под ръководството на Томас Тухел и букмейкърите оценяват едва с 1.28 коефициент, техните шансове за крайно класиране в четворката. Единственото вакантно място изглежда това на Лестър. Букмейкърите предлагат ставка 1.68 за крайно класиране на „лисиците“ в Топ 4, но пък ние мислим, че късата скамейка на Брендън Роджър отново ще бъде фактор в края на сезона (както стана през миналата година) и мястото им ще бъде заето от някои измежду преследвачите. 

Силите са изравнени, а един от най-големите сайтове за спортни залози дава почти еднакви шансове на отборите: Уест Хем (3.75 коефициент), Евертън (8), Тотнъм (3.75) и Ливърпул (4.50). 

Нашият съвет е да заложите на Ливърпул. „Червените“ доказаха, че са един от най-силните отбори в Европа, а проблемите за отбора са по-скоро в атака, въпреки множеството контузии в отбранителния вал. Завръщането в игра на Диого Жота може да раздвижи схемата на Клоп. Преди контузията на португалецът, Клоп до използва като централен нападател (зад него бяха Мане-Фирмино-Салах). Това трябва да даде резултат за иначе лесно разгадаемия „червен“ отбор и да помогне на „мърсисайдци“ да спасят сезона със силен финален рейд. 

Ощр от категория Световен футбол