Намери ни
To Top

Александър Везенков – вдъхновението на следващите поколения (видео)

Мъжкият национален отбор по баскетбол ще изиграе последните си два мача по пътя към ЕвроБаскет 2022. Ревашащите срещи в Латвия срещу домакина и Босна и Херцеговина провокираха различни мнения за нивото, класата, повиканите и неповиканите състезатели от националния селекционер Росен Барчовски. потърси мнението на баскетболните анализатори и извън границите на страната ни. Допитахме се до гръцкия спортен журналист Харис Ставру от една от най-големите спортни медии в Южната ни съседка Sport24.gr, който пред нас изрази мнението си за ситуацията в Група Н на европейските квалификации. Той не пропусна да коментира и отсъствието на звездата на България Александър Везенков.

 „Голям мач, два резултата, които могат да накарат България да постигне целта си и при втората възможност, ако първата не е успешна. След една година битка за мечтата без Саша Везенков, отборът трябва да е готов да влезе в историята. Остават два мача, две битки и 80 минути за квалификациите за ЕвроБаскет 2022. Гърция и Босна си осигуриха първите две места в групата, така че България и Латвия ще се борят за третото и последно в мач на живот и смърт в събота (20/2). Кой може да забрави какво се случи в Ботевград преди година? България показа дух и характер, побеждавайки латвийците в 50-минутна игра (110-104) в един от най-великите мачове през последните години в европейския баскетбол. Маржът от 6 точки може да промени играта. Ако България спечели, ЕвроБаскет 2022 ще бъде сбъдната мечта за страната, за играчите, за треньорите, за всички, които се борят през последните 12 месеца за тази цел. Ако България загуби с по-малко от 6 точки, ще има нов шанс в понеделник срещу Босна. Победата над Латвия и елиминирането на отбор, който потенциално има играчи като Кристапс Порзингис, Янис Тима, Янис Стрелниекс в списъка, ще бъде огромно постижение за българския баскетбол и за този отбор, който се бие без най-добрия играч в страната: Саша Везенков.

Баскетболистът на Олимпиакос заслужава да участва във финалната фаза на турнира, заслужава да се бори за българския баскетбол, той трябва да бъде вдъхновението за следващите поколения. Страната трябва да присъства на тези турнири, отборът показа нейния характер и почти победи Гърция през ноември, никой не забрави загубата срещу Босна, но такива неща са нормални за страни като България, които трябва да бъдат бити, за да научат по трудния начин как да напредват и да правят стъпки напред. Везенков определено е огромно отсъствие, но играчите от Евролигата като цяло отсъстват от тези прозорци на ФИБА. България се научи как да играе и оцелява без него и сега има най-голямото предизвикателство от всички: да спечели срещу Латвия и да се класира или загуби с по-малко от шест точки и да се „бие” с Босна, за да избегне елиминацията. Не е лесно да го направиш, не е лесно да победиш държава с традиции, страхотна програма, отбор, който е на 27-мо място в световната класация на ФИБА (България е 49-та), но е възможно и след мача срещу Гърция, изглежда че играчите са натрупали увереност и вярват в себе си. Ключът ще бъде защитата.

Латвийците тичат много, изстрелват топката с 2-3 подавания, но имат и няколко ефективни играчи като Мартинс Мейерс (17 точки, 8,3 борби средно на мач) и Марекс Мейерис (11,5 точки, 7 борби средно на мач). Те победиха Гърция (77-66) в Босна, още през ноември на 21/43 в стрелбата за две точки и 19 точки от Мартинш Лакса (4/4 от линията за три точки), те могат да променят ритъма на играта на няколко позиции, те са опасни, но не отбор, от който България може да се страхува. Особено, ако играчите на Барчовски контролират темпото и наблегнат на избягването на лесни грешки.

Дори България да загуби срещу Латвия с по-малко от шест точки, ще има още един шанс. Босна вече се класира във финалната фаза на ЕвроБаскет 2022, така че няма да се борят като за последно в понеделник. Мечтаният сценарий е победа срещу Латвия. Но отбори като България се учат всеки ден, изграждат се и се подобряват във всеки мач. Изглежда, че в този мач всичко е възможно и това го прави интересен и привлекателен. В баскетбола в Европа в момента има около 28-30 отбора, които могат да се конкурират. България е сред тях, направи го без Везенков и каквото и да се случи в следващите два мача, направи крачки напред. Ако българският тим се класира на ЕвроБаскет 2022, тогава стандартите ще бъдат по-високи и това може да бъде началото на нова страница на баскетбола в страната.  

Ощр от категория Анализ