Намери ни
To Top

Министър Ангелов посочи кога най-рано ще отворят ресторантите

Ресторантьорите и хотелиерите са много важен бранш, но приоритетите са здравеопазване, образование и спорт. Това заяви във Велико Търново здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде БГНЕС.

За ресторантьорите той каза: „Във война сме, а една война не се печели с инат.


“ На 18 февруари може да отворят заведенията най- рано, добави той.

Той припомни, че приоритетите на правителството, пренаредени след COVID-19, са свързани със здравеопазването, образованието, спорта и културата.

„Ако позволим на емоцията или на ината да ни води във вземането на решенията, тази битка която проведохме до момента, много лесно ще я загубим“, подчерта той и допълни, че до първи февруари има много време и че ще продължи да подхожда партньорски в комуникацията си с всеки от браншовете.

Министерството на здравеопазването не подкрепя искането на заведенията да подновят работа от 1 февруари. коментита още министър Костадин Ангелов и уточни, че отпадат ограниченията за спорта.

Здравният министър потвърди, че от 4 февруари част от големите ученици се връщат присъствено в клас, но паралелките няма да са в пълния си размер при присъственото обучение.

„Следващото, което ще освободим, ще бъде спортът. Тогава идва редът на ресторантите, на заведенията, което означава 18 февруари. Говорим и за моловете на тази дата. Също така, нека да не забравяме, че от 4 февруари ние ще пуснем 37,5% от системата на средното образование. Това са около три класа. Учениците вероятно ще бъдат разделяни в един клас на две, така че максимално много да се спазват противоепидемичните мерки“, каза още министър Ангелов.

Ресторантите ще бъдат отворени две седмици след като бъдат наблюдавани тенденциите при разхлабването на мерките в приоритетните сектори, посочи той и допълни, че това се очаква около 18 февруари. Ако тенденцията не показва повишаване на заболеваемостта, след още две седмици ще се премине и към отваряне на нощните заведения, подчерта Ангелов.

Ощр от категория Тема на деня