Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2020/12/ludogorets-2323-953x600.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Какви футболни рекорди са застрашени с подобряване през 2021-ва? – Sportove
Намери ни
To Top

Какви футболни рекорди са застрашени с подобряване през 2021-ва?

В навечерието на новата 2021-година BBC излезе с интересна статия за това кои са потенциалните рекорди, които могат да бъдат подобрени във футбола.

В разработката попада и българския шампион Лудогорец, който се бори за десета поредна титла. Разградчани гонят този рекорд заедно с други два европейски гранда – Селтик и Ювентус. Ако Лудогорец успее за вземе титлата ще бъде първия български отбор с десет поредни първи места.


Същото се отнася и за шотландския Селтик, който обаче изостава на 16 точки от Рейнджърс и е с 3 мача по-малко.

Десета поредна титла за Ювентус също ще е абсолютен рекорд не само за Италия, а и за топ 5 първенствата в Европа, където никога никой не е печелил 10 поредни титли.

Трите отбора обаче са далеч от европейския рекорд по поредни титли. Той се споделя от Линкъл Ред Импс от Гибралтар и Сконто Рига, които имат по 14 поредни първи места.

Какви рекорди още могат да паднат през 2021 година?

Кристияно Роналдо

Кристияно Роналдо се нуждае само от 7 гола за Португалия, за да счупи рекорда на Али Даи за най-много попадения с националната фланелка, който има 109 гола за Иран между 1993 и 2006 година. Португалецът има 11 официални мача плюс няколко приятелски срещи през 2021 година, за да счупи рекорда.

Освен това Роналдо гони и няколко рекорда на Евро 2020, което ще се проведе следващото лято. Ако вкара гол той ще стане най-резултатен в историята на турнира (в момента има равен брой голове с Мишел Платини), а най-лесно е да се прогнозира, че той ще стане първият футболист, който ще играе на 5 европейски първенства, ако се появи в игра.

Ако Роналдо даде две асистенции ще задмине Карел Поборски в това отношение.

Освен за националния отбор Роналдо може да подобри няколко рекорда и на клубно ниво. Ако Ювентус спечели Шампионската лига той ще се присъедини към легендата на Реал Мадрид Франсиско Хенто, който единствен има 6 европейски отличия.

Също така би се изравнил с Кларънс Зеедорф, който в момента е единствения играч, който е печелил Шампионската лига с три различни отбора.

Роналдо може да стане първият човек, който печели приза за голмайстор в три различни първенства – Италия, Испания и Англия. Това ще се случи, ако успее да завърши като голмайстор на Серия А.

Серхио Рамос

Капитанът на Реал Мадрид също може да остане в историята. 34-годишният бранител счупи европейския рекорд на Джанлуиджи Буфон за мачове с националната фланелка и сега има 178. Той обаче се е прицелил в световния номер 1 – Ахмед Хасан, който има 184 мача за Египет в периода 1995 – 2012 година.

Рамос обаче има няколко съперници за рекорда. Полузащитникът на Оман Ахмед Мубарак, който е на 35 години има 179 мача до момента, а нападателят на Кувейт Бадер ал Мутава е с 178 и също е на 35 години. Все още и двамата играят.

Рекордите в Англия

Най-големите голмайстори във Висшата лига са Анти Коул и Алън Шиърър, които записаха по 34 попадения през сезоните 1993/94 и 1994/95 година. Тогава обаче отборите в елита на Англия бяха повече. През сезон 2017/2018 Мохамед Салах отбеляза 32 попадения в 38 мача.

Сега обаче има няколко футболисти, които имат шанс да се доближат до тези ставки. Доминик Калверт-Люин, Джейми Варди, Хьон-Мин Сон са с по 11 попадения, а Мохамед Салах е с 13 от началото на сезона.

През сезон 2002/03 Тиери Анри дава общо 20 асистенции, същият брой точни подавания преди завършващ удар направи и Кевин де Бройне миналата година. Сега обаче Хери Кейн вече има 10 асистенции в първите 14 мача от сезона и рекордът изглежда, че ще падне.

През сезон 2006/2007 във Висшата лига бяха отсъдени 112 дузпи, от които отбелязани 87. Този сезон обаче вероятно тази цифра ще остане в историята. Честата намеса на ВАР системата води до много 11-метрови наказателни удари. До момента след 14-15 мача, които изиграха повечето от клубовете вече има 62 изпълнени дузпи, от които 51 отбелязани.

Рекорд, който няма да падне!

Рекордът на Манчестър Сити от 100 точки през сезон 2017/18 е вън от опасност. Ливърпул ще трябва да спечели 23 от оставащите 24 мача, за да се изравни с гражданите.

Ощр от категория efbet Лига


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558