Намери ни
To Top

Всички, които имат по-малка сестра или брат са застрашени от нещо неприятно и опасно

За едно момиче е истинско забавление и сбъдната мечта да има по-малка сестра. Може би идентично е положението и с момчетата, които са батковци.

С по-малката сестра или брат може да говорите за много неща заедно и да споделяте дрехите си, ако сте сестри де, а ако сте братя да разменяте камиончета или в по-напреднала възраст да си говорите за жени. 

Направено е проучване на 13 406 двойки шведски братя и сестри, родени между 1991 и 2009 г.


Според него се оказа, че първородните деца имат по-голям индекс на телесна маса (ИТМ) и е по-вероятно да са с наднормено тегло или затлъстяване. Според проучването, по-възрастните деца са малко по-тежки от по-младите си братчета или сестричета.

Освен това, те открили, че децата, които са родени по-рано, са с 29% по-вероятно да бъдат с наднормено тегло, отколкото по-младите им сестри или братя. Те също са с 40% по-склонни към затлъстяване.

Какво би могло да бъде причината за тези тревожни открития? 
Има няколко теории. Една такава теория е научна, при която професор Уейн Кътфийлд от Института Лиггинс в Университета на Окланд казва, че кръвоносните съдове, които доставят хранителни вещества на плода, изглеждат малко по-тънки при първите бременности. В резултат на това е възможно намаляване на снабдяването с хранителни вещества, което води до риск от отделяне на повече мазнини и инсулин, който по-малко ефективно функционира по-късно в живота.

Друга теория е културна. Д-р Мария Пенья, директор на Центъра за управление на телесното тегло в болницата „Ленокс Хил“ в Ню Йорк, отбелязва, че майките са по-склонни да прехранват по-ранните си бебета от по-късните, за да гарантират „здравословно тегло“. Този хранителен навик може да се придържа през целия си живот.

Съперничеството между братята и сестрите е още една приемлива теория. „Може би първородният се конкурира с второто родено за храна в домакинството. Може би повече пари ще бъдат похарчени за първородните”, теоретизира Гари Сакс от университета Deakin в Мелбърн, Австралия, който смята, че би било интересно да се проучат възможните социални причини.

Имаш ли брат или сестра? Съгласни ли сте, че съществува връзка между реда на раждане на децата и вероятността от наднормено тегло? Споделете мислите си с нас в коментарите. 

Ощр от категория Любимец 13