Намери ни
To Top

Мартин Милчев: В тениса всяка грешка се наказва, също като в живота

Интерактив тенис представя осемте финалисти в Bottega ITL Finals 2020. Последният турнир на лигата за годината се провежда от 5 до 12 декември в MG Tennis Club с участието на първите осем в годишната ранглиста.

Мартин Милчев е на 30 години от Перник. Управител е на фирма, която търгува с черни и цветни метали.


Семеен, с две деца. N8 в ранглистата на ИТЛ, валидна за Bottega ITL Finals 2020.
 
– Мартине, откога играеш тенис и откога си в ИТЛ?
– За пръв път хванах ракета през 2015 година. Не беше любов от пръв поглед, в началото ми беше изключително трудно и чуждо. Но благодарение на големия ми инат нещата започнаха да се получават. Първият ми мач в ИТЛ е през 2018. Не съм от най-редовните в лигата, защото предпочитам да прекарвам вечерите със семейството си, но редовно взимам участие в съботно-неделните чалънджъри на лигата. През тази година показах добра игра, записах 4 чалънджъра и те ми помогнаха да се класирам за финалите. По-често се включвам в Уикенд тур, които също са ваше дело и в които мога да участвам заедно с цялото семейство.

– Какво ти харесва в тениса?
– В тениса всичко се гради на постоянството и стратегията. Всяка грешка се наказва, също като в живота. Освен това тенисът е социален спорт и благодарение на него завързах доста приятелства и контакти.

– Коя е най-голямата ти победа?
– Може би всеки път, когато побеждавам с добра игра и съм се насладил на показаното на корта. Победата не я свързвам с някакво кой знае какво постижение, опитвам се просто да изпитвам удоволствие от играта. Ние сме аматьори и това трябва да е основна цел на всеки.

– Кой е най-трудният ти противник?
– Със сигурност това съм самият аз. Успея ли да се преборя със себе си, да си събера мислите и емоциите, рядко срещам проблеми срещу когото и да било. За съжаление все още работя по въпроса и не се случва много често, но и това ще се получи с времето.

– Кое е най-силното ти оръжие на корта?
– Разчитам на разнообразната си игра. Имам вариативен сервиз, приличен форхенд, с който разпределям играта. Често взимам предимство и с изненадващи къси топки. Няма определен удар, с който да печеля предимство, разчитам на разнообразието.

– Кой удар искаш да подобриш?
– Може би бекхенда. Като че ли той изостава на общия фон. От бекхенд страната рядко реализирам успешни атаки, а по-скоро го ползвам за задържане на топката в игра. Обикновено атакувам от форхенд. Но ще подобря и бекхенда – с тренировки и с постоянство, както се случва с всяко едно нещо. Със сигурност няма да се получи от само себе си.

– Какво правиш в критични моменти в мачовете?
– Лесно излизам и влизам в такива моменти. Дори да водя убедително се е случвало да изпадам за момент в дупка. Тогава се концентрирам максимално, задължително забравям за резултата, подсигурявам една идея ударите си, за да сведа грешките до минимум. Ако се получи – супер. Понякога се опитвам да накъсам играта между геймовете или сервисите, забавям темпото, докато успея хубаво да се концентрирам.

– Кой е идолът ти в тениса и защо?
– На доста хора се кефя, но на първо място поставям Стан Вавринка – като стил на игра, поведение на корта, държане. Не е от най-титулуваните играчи, но има знаменити мачове. Доста често си пускам финала от 2015 г. на Ролан Гарос срещу Джокович и се забавлявам. Ако трябва да избера ударите на някой от професионалистите, може би ще са неговите.

– Тенисът помага ли на личния живот или пречи?
– Разбира се, че помага. Отивам на корта, за да се разтоваря. Там се зареждам с енергия и с позитивизъм, които, прибирайки се вкъщи, веднага насочвам към семейството и то го усеща. Тенисът е моето хоби, а всеки човек има нужда от такова. Без хоби нещата често ескалират в личен план. Тенисът ми е отдушник на лошата енергия.

– Коя е голямата ти цел в тениса?
– Да се забавлявам, да се разтоварвам, да се срещам с хора. Това е целта на всички аматьори или поне би трябвало да бъде. Какви други цели да имаме? Това са най-важните облаги, които можем да получим от спорта.

– Докога ще си на корта?
– Дано сме живи и здрави дълги години, и да можем да се наслаждаваме на играта. Но ако спре да ми носи радост и удоволствие, най-вероятно ще спра и по-рано. Засега обаче няма такива изгледи.

– Какво очакваш от финалите на ИТЛ?
– Ще участвам за пръв път във финалите. Не съм от най-редовните участници в лигата и рядко успявам да събирам толкова точки. В Bottega ITL Finals 2020 няма слаб опонент. Познавам всички участници, може би без Мартин Боршуков, но и той играе много добре. Надявам се и аз да се представя на ниво. Очаквам да направим наистина качествени мачове. Организацията със сигурност ще е отлична, вие сте се доказали в годините. Нямам търпение да изляза на корта.

Ощр от категория Тенис