Намери ни
To Top

Ето колко милиона $ е спечелила от тенис Цветана Пиронкова досега


Цветана Пиронкова

Цветана Пиронкова не само се класира за втория кръг в откритото на Франция, но и премина поредна граница в кариерата си.

Завърналата се в тениса пловдивчанка отстрана 6:3, 6:3 Андрея Петкович. Родената в Тузла (Босна и Херцеговина) представителка на Германия нямаше участия почти от година заради поредна контузия на коляното. Заради здравословните проблеми шампионката от турнира в София през 2014 г.


дори имаше намерение да прекрати кариерата си, но принудителната пауза заради пандемията от коронавируса я накара да промени решението си.

За Пиронкова победата е под №399 в професионалния тенис срещу 310 загуби. За класирането си в следващия кръг тя си осигури премия от 84 000 евро и така вече има над 5 милиона долара от наградни фондове. До началото на “Ролан Гарос” официалните доходи на Цветана бяха 4 922 095 долара.

Нашата тенисистка взе реванш от Петкович за загубата на спомения турнир на шампионките в зала “Арена Армеец”, на който Андрея спечели титлата. В първия мач между двете Пиронкова бе победила в Братислава ($ 100 000) през 2007 г.

За българската звезда участието в Париж е първо от 2017 г., когато отстъпи във втория кръг на Елина Свитолина (Укр). Година по-рано бе 1/4-финалистка.

Сега Пиронкова играе с покана от организаторите и в следващия мач я очаква позната съперничка – Серена Уилямс. Носителката на 23 титли от “Големият шлем” се поизмъчи в началото, но все пак спечели 7:6 (7:2), 6:0 срещу сънародничката си от САЩ Кристи Ан.

Предстоящият двубой във френската столица е възможност за 33-годишната Цветана да опита реванш срещу по-малката от сестрите Уилямс. В откритото на САЩ двете бяха съпернички на 1/4-финала и нашата състезателка водеше със сет и пробив, но въпреки това загуби 6:4, 3:6, 2:6. Това бе един от следените с огромен интерес в Ню Йорк, а и по целия свят мачове между две майки. На 27 март 2017 г. Цветана роди сина си Александър.

Пиронкова и Серена Уилямс играха една срещу друга на “Ролан Гарос” в първия кръг през 2007 г., когато американката се наложи 5:7, 6:1, 6:1.

Ощр от категория Тенис