Намери ни
To Top

Шок! Роден гранд се разпада, разпродават играчи за милиони!

Един от най-големите български клубове в последните години започва масова разпродажба на най-големите си звезди. Причината е, че собственикът е наредил драстично свиване на бюджета.

Естествено, няма да има пари за привличането на играчи и всички нови попълнения ще бъдат свободни агенти.

Литекс, който вчера започна зимната си подготовка, е на прага на сериозна финансова криза, съобщава „България днес“.


Причина за това е мащабното дело, което тръгва в съда срещу финансовия благодетел на Литекс Гриша Ганчев. В началото на тази година стана ясно, че прокуратурата вече е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу боса относно „захарната афера“. Срещу Ганчев са повдигнати три обвинения – за данъчни измами, заплаха за убийство над тогавашния шеф на НАП Красимир Стефанов и за ръководене на престъпна група. Аферата датира още от 2012 година, когато бизнесменът бе пуснат на свобода срещу 300 000 лева гаранция.

Всички тези съдебни проблеми са накарали Ганчев да свие до минимум разходите си към футбола. „Оранжевите“ от Ловеч в момента имат един от най-младите и перспективни състави, изграден от голям брой български таланти. Почти сигурно обаче Литекс ще приеме офертите за най-конвертируемите си футболисти и ще се раздели с тях.

Гриша Ганчев отказа да коментира информацията пред „България Днес“, като се извини, че е зает.

Най-скъпият футболист на Литекс е албанецът Армандо Ваюши. 23-годишното острие е желано от няколко италиански отбора. Неговата цена към момента е 2 милиона евро според сайта transfermarkt.de. Албанските медии твърдят, че най-сериозен интерес към Ваюши има от страна на Киево, Аталанта и Удинезе. Играчът и мениджърът му бяха на Апенините, за да преговарят. Предвид факта, че договорът му с Литекс изтича в края на сезона, то почти сигурно клубът ще се опита да го продаде сега, за да прибере тлъстата пачка.

Запитвания има и към Данило Асприля. От българските играчи най-желан е бившият капитан на младежкия национален отбор Александър Цветков, за когото „оранжевите“ искат 1 милион евро. Антон Недялков и Илия Миланов се котират на по половин милион евро. Голям интерес има и към юношеския национал Кирил Десподов, който повече от година е следен от Лацио.

Иначе Литекс представи двамата нови играчи на пресконференция вчера. Илия Мунин за последно игра в Берое, но бе освободен. Защитникът е роден през 1993 година и е преминал през юношеските гарнитури на Пирин (Благоевград) и „Левски“. Другото попълнение е колумбиецът Рафаел Енрике Перес-Рафа, също защитник. Идва като свободен агент, след като за последно е носил екипа на бразилския Португеза. Рафа е на 25 години и е централен бранител, но може да играе и като десен защитник. Договорите с двамата са за срок от две години, с опция за удължаване.

До този момент Литекс се е разделил само с Омар Косоко, който разтрогна в края на ноември миналата година, и Петър Златинов, който подписа с Черно море. Треньорът Краси Балъков привика в първия тим цели петима юноши – Чавдар Ивайлов, Емил Петров, Галин Минков, Александър Георгиев и Динко Митрев. Този ход ясно показва, че Литекс готви продажба на още свои играчи.

Ощр от категория Футбол