Намери ни
To Top

Дете или кариера: как жените в атлетиката се борят за правото да са майки

„Забременеете ли, губите парите от спонсори“.

Години наред това послание е като сигнална лампа за жените в спорта. Постепенно някои състезателки в леката атлетика надигнаха глас в търсена на промяната и я постигнаха. Но колко трудно е да бъдеш едновременно професионален спортист и жена, която иска да роди?

Заплащането в спортовете като бягането на къси и дълги дистанции се различава драстично спрямо по-популярни спортове като тенис, футбол, баскетбол и др.


Спортистите на пистата не получават заплати, като доходите им са главно от спонсорските договори с големите доставчици на екипировка.

Най-често тези споразумения са свързани с постигането на определени резултати в състезанията. Контузиите са част от спорта и повечето спонсори проявяват разбиране, но рядко жените спортисти могат да се откъснат от заниманията си и да родят дете.

„Бременността е целувката на смъртта за един атлет. Нямаше начин да кажа на „Найки“, че съм бременна“, казва американката Фийби Райт, която беше спонсорирана от компанията от 2010 до 2016 г.

Много спортисти подеха вълна от протести заради това, че спонсорите не им гарантират заплащане при бременност. Най-остра беше националната шампионка на САЩ на 800 м Алисия Монтано, която обвини „Найки“ в лицемерие.

В рекламната си кампания „Мечтай лудо“ компанията защитава индивидуалността на жените и равенството между половете в спорта. Според Монтано от „Найки“ са показали точно обратното в нейния случай.

„Спортната индустрия позволява на мъжете да имат пълна кариера, докато ако жената реши да има бебе, това я изтласква в разцвета й. Когато казах на „Найки“, че искам да имам бебе по време на кариерата ми, те ми отвърнаха: „Просто договорът ще бъде в застой и ще спрем да ти плащаме“, казва Монтано.

За състезателката на 10 000 метра Кари Гаучър също е имало сложна дилема – да влезе бързо във форма след раждането или да бъде близо до сина си. Докторът дори я посъветвал да избере дали да бяга близо по 200 км на седмица или да кърми детето, като тялото не може да се справи и с двете.

Носителката на шест златни олимпийски медала Алисън Филикс също беше сред тези, които надигнаха глас. Вълната на недоволство накара „Найки“ да вкара 12-месечен период на защита при бременност, като това времетраене беше удължено на 18 месеца.

Постепенно темата за заплащането при бременност при жените престава да бъде табу. Други големи компании също последваха примера на „Найки“ и осигуряват защита на жените, които искат да имат деца по време на състезателната си кариера.

в. „Дневник“

Ощр от категория Анализ