Намери ни
To Top

Отмениха турнира в Хонконг заради нестихващите протести

Турнирът The Hong Kong Tennis Open от календара на WTA (5-13 октомври) бе официално отменен заради нестихващите протести в административния район. Те бяха провокирани от спорен законопроект, позволяващ екстрадацията на граждани в Китай, където съдебната власт се контролира от местната комунистическа партия.

Това предизвика недоволството на стотици хиляди, като един от най-големите протести надмина 1 млн. души. Притеснението на гражданите беше, че държавното управление ще използва законопроекта за преследване на политически врагове и неудобни за властта личности.


Документът така и не се прие, но междувременно няколкомесечните протести, превърнали се в най-голямата проява на недоволство по отношение на китайския лидер Си Цзинпин след идването му на власт през 2012 година, прераснаха в искане за повече демократични свободи в Хонконг. Бившата британска колония бе предадена от Великобритания на Китай пред 1997 година, но административният район се ползва с широка автономия, повече свободи и собствени закони, отколкото останалите части на страната.

„При настоящата ситуация Хонконгската тенис асоциация и WTA взеха решение турнирът през 2019 г. да бъде отложен. Ние държим надпреварата да се провежда при възможно най-добрите условия за участници и фенове. Затова в разговор с акционерите и всички отговорни страни, решихме, че е по-добре турнирът да бъде проведен по-късно“, обявиха от организацията.

Засега не се знае за кога може да бъде пренасрочена надпреварата.

Турнирът е с награден фонд от над 750 хиляди долара, а през 2018 г. беше избран за най-добър във веригата на WTA. Той се провежда в период, когато има много други надпревари и това прави намирането на нови дати по-трудно.

Ощр от категория Тенис