Намери ни
To Top

УЕФА предложи служебна победа на ЦСКА! Отговорът на Стойчо и компания влезе в историята!

В историята си ЦСКА се е замесвал в какви ли не скандали. Отборът на българската войска по неволя става съпричастен на една от най-големите трагедии, разтърсвали европейските кралски фамилии след Втората световна война. Годината е 1982. В деня, когато ЦСКА пристига в Монако за мача от турнира за Купата на европейските шампиони, загива принцесата на Княжеството Грейс Кели.


Всичко започва на 14-ти септември 1982 година, когато чартърът с отбора на българите каца в Ница. Летището е на около 25 километра от княжество Монако, чийто тим няколко месеца по-рано е станал първенец на Франция и по жребий трябва да играе с ЦСКА в турнира за Купата на европейските шампиони. Нищо неподозиращ, треньорът на армейците Аспарух Никодимов извежда футболистите си в залата с пристигащите пътници, където трябва да ги посрещнат няколко души от ръководството на Монако. Вместо обичайните ухилени физиономии и ръкостискания, посрещачите са с изкривени от скръб лица. Току-що по радио „Монте Карло“ е дошла трагична новина – принцесата на Монако Грейс Кели е загинала след зверска катастрофа предната вечер.

По онова време, родената през 1929 година във Филаделфия, бивша актриса се явява една от най-харесваните и почитаните владетелки в Европа. Нейно височество има запазено място в сърцата на всички футболни запалянковци на едноименния местен тим Монако. Точно принцеса Грейс прави дизайна на прочутите бели екипина отбора с диагоналната червена линия – с тях е спечелена първата шампионска титла през 1961 година. Честа гостенка на трибуните на стадион „Луи Втори“, заедно с цялото си домочадие, принцесата не пропуска да окуражи футболистите със знаменце в ръка и шалче на врата. Затова смъртта й се приема с потрес и в света на футбола.

Когато ЦСКА пристига в Монако, Княжеството е потънало в скръб. Обявен е национален траур. За никакъв мач не може и да става въпрос.

След няколко спешни разговора с УЕФА от централата в Швейцария предлагат два варианта. Единият е мачът да не се играе, а ЦСКА да спечели служебно с 3:0. Другият е по-човешки, но изисква съгласие на гостите от България.

Според него, двубоят трябва да се проведе на уречената дата 15-ти септември. Само че не в Монако, а в съседния град Ница.

След бързо съвещание и няколко доклада по телефона на генералите в София, ръководството на ЦСКА взима единственото нормално решение и приема поканата мачът да се играе в Ница.

По онова време армейците са действащ полуфиналист за КЕШ. През пролетта на 1982 година червените са отстранили Ливърпул, а след това бие Байерн с 4:3 в София.

Да се съгласиш на служебна победа в ден на траур е най-големият позор, който може да съществува във футбола. Затова ЦСКА се съгласява битката да се проведе на „Стад Дьо Ре“ в Ница.

На следващия ден кошмарът е още по-голям. На планинския път от Монако до Ница става нова катастрофа. Движението е отцепено, минава се само през едно платно. Става огромно задръстване. Усетил, че ще пристигнат в Ница със закъснение, Паро Никодимов нарежда на футболистите да се обличат направо в автобуса. Разпънати са няколко седалки, на които масажистът размачква краката на играчите.

Едва 20 минути преди началото на мача българите стигат до стадиона.

Над 12 хиляди души приветстват българите при излизането им на терена, признателни, че са приели варианта, мачът да бъде преместен. Испанският арбитър Санчес строява двата състава около центъра и с жест обявява едноминутно мълчание в памет на принцеса Грейс.

Тягостната обстановка окол смъртта на принцесата си казва думата и мачът завършва 0:0.ЦСКА дори има възможност да си тръгне с победа, но в решаващия момент Стойчо Младенов пропуска чист гол, останал сам срещу вратаря Жан-Люк Етори.

За реванша в София са продадени 55 хиляди билета. Въпреки превъзходството и натиска на ЦСКА, след 90 минути италианският рефер Мененгини свири края на редовното време при резултат 0:0. Следват продължения. В герой за българите се превръща черноработникът Ради Здравков. 13 минути след началото на първото продължение, съдията дава дузпа за червените след фаул срещу Цецо Йончев. Здравков поема отговорността, финтира Етори и открива резултата.

Усетили, че вече няма какво да губят, гостите се хвърлят в отчаян натиск. В самаия край обаче, Здравков открадна топката и с пас по конец извежда Стойчо Младенов на чиста позиция. Легендата на армейците не бърка – 2:0. Шах и мат.

Така е написана поредната златна страница в историята на ЦСКА.

Източник: Вестник „Минаха години“

 

Ощр от категория Футбол