Намери ни
To Top

Пълна каша на сайта на УЕФА: централата не знае колко титли да даде на ЦСКА! (ДОКУМЕНТИ)

В УЕФА определено не знаят колко титли трябва да причислят на българския ЦСКА, като кашата на официалния сайт на централата е пълна.

„Червеният“ клуб се администрира от ново дружество от лятото на 2016 г., получено от трансформации с участието на Чавдар (Етрополе) и Литекс.

Оттогава във футболните среди това поражда въпросът колко титли има понастоящем ЦСКА.

По принцип в България няма общопризнато правило, което през годините да е уреждало проблема с наследствеността.

Клубът бе допуснат при сформирането на Първа лига, тъй като БФС го счете за юридически наследник на Литекс.

Как обаче го третира УЕФА?

През миналото лято ЦСКА не получи право на участие в Европа, тъй като не отговарял на 3-годишното правило. Сега обаче предварително бе уведомен, че ако се класира по спортен път, ще участва и забраната, породена от това правило, съответно пада.

Това значи, че клубът има повече от 3-годишна история, а не е нов, като какъвто  бе третиран преди по-малко от година. Но на кого е „наследник“ този ЦСКА?

Първият вариант е на Литекс. Според класация на УЕФА, в която е даден броя на всички участници в европейските турнири присъстват едновременно ПФК ЦСКА София, който е на 39-о място и ПФК ЦСКА-София ЕАД, който е 147-и, придобил всички активи на Литекс.

Мнозина ще кажат „ОК, това дава отговор“. Но не би.

В Ранкинга на УЕФА на клубовете ЦСКА и Литекс са два различни отбора, с два различни коефициента,  по ирония на съдбата поставени един под друг. Клубът на Гриша Ганчев от Първа лига е изписан, както и на представителната му страница в УЕФА – ПФК ЦСКА София.

Точно както се изписва в другата класация фалиралото дружество и както ЦСКА беше представен на миналогидишния жребий, където бе изваден буквално минути преди тегленето.

Така според сайта на УЕФА, където кашата очевидно е пълна, ЦСКА хем е с активите на Литекс, хем – продължител на традицията на фалиралото дружество. В страницата на клуба пък липсва история – била тази на ЦСКА или на Литекс.

Мнозина в социалните мрежи пък изразиха мнение, че плащането на спечеления търг от „Ред Енимълс“ за активите на ПФК ЦСКА АД ще реши окончателно въпроса в полза на клуба от „Българска армия“.

Мони Георгиев, ludsport.net

 

 

 

Ощр от категория Футбол

  • Шестима от Леверкузен в идеалния отбор на Бундеслигата

    Вчера стана ясен идеалният състав на сезона в Бундеслигата. Той беше определен от гласовете на феновете (40%), представители на клубовете (30%)...

    04/05/2024
  • Бусато остава в ЦСКА

    Задържането на вратаря Густаво Бусато е една от първите задачи, които си е поставило новото оперативно ръководство на ЦСКА – София,...

    04/05/2024
  • ЦСКА кани Бойко Величков

    Промените на управленско и структурно ниво след смяната на собствеността в ЦСКА продължават. “Тема Спорт” твърди, че в близките дни работа...

    04/05/2024