Намери ни
To Top

Федерер отново е на финал

Носителят на рекордните 19 титли от „Големия шлем“ Роджър Федерер се класира за финала на Australian Open. Петкратният шампион в Мелбърн, който защитава миналогодишната си титла, елиминира на полуфиналите сензацията от Южна Корея Хюн Чунг с 6:1, 5:2, 30:30 и отказване на азиатеца, който бе измъчван от физически проблеми и взе медицински таймаут при 4:1 за швейцареца във втория сет.

На финала 36-годишният Федерер, поставен под №2 в схемата, ще срещне хърватина Марин Чилич, когото победи миналата година на финала на „Уимбълдън“. Поставеният под №6 Чилич на полуфиналите сега в Мелбърн се справи в три сета с британеца Кайл Едмънд, а на четвъртфиналите елиминира испанската суперзвезда Рафаел Надал, който се отказа в началото на петия сет.


Двубоят започна по перфектен за Федерер начин – с пробив още в първия гейм в мача. Чунг можеше да върне веднага пробива, но швейцарецът отрази брейкпойнт в откриващото си подаване в срещата и поведе с 2:0. След това 21-годишният Чунг взе първия си гейм в двубоя, но той остана единствен за него в първия сет. До края на първата част Федерер реализира още два пробива – в петия и седмия гейм.

.@rogerfederer: the oldest man to reach an #AusOpen Open Era final since 1972. pic.twitter.com/TmPJD87QyO

— #AusOpen (@AustralianOpen) January 26, 2018

Във втория сет Федерер проби в четвъртия гейм и секунди след това поведе с 4:1. След края на петия гейм на втория сет Чунг взе медицински таймаут, тъй като имаше проблеми с левия крак. При 2:5 кореецът сервираше за оставане в сета, но при 30:30 прецени, че няма сили да доиграе мача и се отказа. Мачът, който бе първи между Федерер и Чунг, продължи едва 63 минути.

See you in the final @RogerFederer! @Kia_Motors #KiaTennis #AusOpen pic.twitter.com/ZyKChuFqkq

— #AusOpen (@AustralianOpen) January 26, 2018

Федерер се класира на 30-ия си финал в турнирите от “Големия шлем”. За него това ще бъде шести финал в Мелбърн, като спорът за трофея с Чилич е в неделя от 10,30 часа българско време. Срещу Чилич Федерер има само едно поражение от девет мача – на полуфиналите на US Open през 2014 година, когато хърватинът спечели единствената си до момента титла от “Големия шлем”.

Congratulations on a very special tournament, @HyeonChung

You played amazing tennis and won over many fans. All the best for 2018, already can’t wait to see you next year!#AusOpen pic.twitter.com/dGTQHIuFsE

— #AusOpen (@AustralianOpen) January 26, 2018

Чунг, който е сред участниците на Sofia Open в началото на февруари, направи страхотен турнир в Мелбърн, като по пътя към полуфиналите елиминира последователно поставения под №4 Александър Зверев (Германия) и шесткратния шампион на Откритото първенство на Австралия Новак Джокович (Сърбия). Федерер пък влиза в 30-ия си финал от „Шлема“ без загубен сет в шестте си срещи на Australian Open 2018.

Ощр от категория Тенис