Намери ни
To Top

ЧЕРНА ВЕСТ: Отиде си още една голяма звезда! За огромно съжаление, загубихме много обичаната и уважавана…

Една от най-популярните австралийски лекоатлетки изобщo, четирикратната златна медалистка от Олимпийски игри Бети Кътбърт почина на 79-годишна възраст.

„Федерацията по лека атлетика на Австралия с прискърбие потвърждава за смъртта на олимпийската легенда Бети Кътбърт. Изказваме за нашите съболезнования към семeйството й. Почивай в мир“, написаха от федерацията в своя туитър-акаунт.


Спринтьорката печели златните медали на Олимпиадата в МелБърн през 1956-а година на 100, на 200 и в щафетата на 4 по 100 метра. Диагнозата, която й беше поставена преди много години, е множествена склероза и се придвижваше с помощта на инвалидна количка.

На Олимпийските игри през 1964-а година в Токио тя също печели златото, но на 400 метра. Родзена през 1938-а година в Западен Сидни, Кътбърт е притежател на 16 световни рекорда. Също така тя е единственият състезател по лека атлетика – без значение мъж или жена, който е шампион на 100, на 200 и на 400 метра. По време на Олимпийските игри в нейния роден град Сидни през 2000-ата година, тя беше една от спортистите, които внесоха огъня на стадиона.

Австралийската спринтьорка Кати Фрийман, която спечели златото на 400 метра в Сидни и беше наградена от Кътбърт, заяви – „Благодаря ти за вдъхновяващите спомени“. Също вдъхновяваща и мотивираща я нарече и министър-председателят на Австралия Малкълм Търбул.

00678123

Ощр от категория Акценти