Намери ни
To Top

Фил Тейлър отново доказа, че е господар на World Matchplay

Легендарният Фил Тейлър отново доказа, че е най-великият играч в професионалния дартс. 56-годишният англичанин спечели по безапелационен начин тазгодишното издание на турнира World Matchplay в Блекпул. На финала той се разправи с 18:8 срещу колоритния Питър Райт, който обаче не успя да бъде достоен съперник в този мач. Така “Силата” грабна рекорден 16-ти трофей от този турнир и изглежда ще изпрати подобаващо последната си година в световния дартс.


Още по-впечатляващ е начинът, по който Тейлър стигна до финала. По пътя си той елиминира последователно Гъруин Прайс (10:5) в първия кръг, големия си враг Реймънд ван Барневелд (11:3) на 1/8-финал, световният номер едно Майкъл ван Гервен (16:6) на 1/4-финал и световният номер четири Ейдриън Люис (17:9) на 1/2-финал. Така англичанинът има 99 победи и само 8 загуби във всичките си участия в този турнир през годините.

Във финала Тейлър започна ударно с пробив още в началото и постепенно увеличаваше преднината си, като на втората почивка вече водеше със 7:3, а след това преднината му набъбна на 13:7. До края на мача “Силата” даде само един лег на “Змийската захапка” и завърши мача с 18:8 в своя полза.

Тейлър завърши срещата със среден резултат 104,24, докато Райт бе с 99,74. И двамата хвърлиха по 7 максимума, но предимството на англичанина бе при чекаутите със страхотните 54,55%, докато шотландецът показа доста колебания на двойните сектори и завърши с едва 27,59%. С този успех Тейлър си осигури чек за 115 хил. паунда, докато Райт трябва да се задоволи само с 55 хил. в сметката си.

Ощр от категория Спорт