Намери ни
To Top

Четвърто издание на велосъстезанието „Дунав Ултра“

Четвъртото издание на велосъстезанието  „Дунав Ултра“ ще се проведе на  8 и 9 юли в с.Куделин, Свищов и Силистра.

След предварителна селекция на организаторите опит да изминат 550-километровия маршрут от най-северозападната точка на страната до Дуранкулак за по-малко от 36 часа  ще направят 15 атлети, сред които и 3 жени.  Събитието носи името „Гладиатори на колела“ и е първо издание на амбициозен проект за популяризиране на „българския“ Дунав като атрактивна туристическа дестинация.


Какво се случва

Два екстремно дълги етапа ще отчетат своите победители на 8-ми и 9-ти юли: Етап 1 – 320 км от с. Куделин (общ. Брегово) до гр. Свищов, и Етап 2 – 250 км от гр. Свищов  до гр. Силистра. След сумиране на времената от двата етапа ще бъде обявен и първият победител в надпреварата, заедно с неговите подгласници. Те ще получат специални GOB (от Gladiators On Bikes, бел. ред.) медали. “Успешното финиширане в контролното време също ще се брои за голям успех, тъй като дистанцията от общо 550 км никак не е за подценяване”, казва Борис Бегъмов, 48-годишният лидер на организационния екип и колоездач-аматьор, който през 2015 г. преодоля пълната дистанция на веломаршрута „Дунав Ултра“ от 682 км за по-малко от 45 часа, при това с велосипед без скорости.

Рекордните 12 общини се обединиха около идеята и включиха в логистичното подсигуряване на събитието тази година, като преди това “Гладиатори на колела” получи и институционална подкрепа от Министерство на туризма. Медийната част също е впечатляваща – специален мултимедия екип с подвижен пресцентър-бус ще проследява събитието под формата на ФЕЙСБУК РИАЛИТИ, фотографски екип с лидер Анастас Търпанов ще заснеме всичко най-интересно, а професионални дронове с пилоти от екипа на “България от високо” ще кръжат на над 120 м. височина, за да заснемат по уникален начин най-интересните места на Дунав, през които ще преминат колоездачите. Най-добрите кадри ще бъдат публикувани в Интернет, както и представени в края на годината на фестивала “Дни на предизвикателствата”.

По време на преминаването велосипедистите ще имат и специални активности в античния град Улпия Ескус и археологически музей Сексагинта Приста. Заедно с двата финала в Свищов и Силистра тези места ще са “гвоздеят” по време на преминаването по поречието на Дунав тази година. Детайли за тези активности, както и подробности кой ще връчи Голямата награда, ще бъдат пазени в тайна до последния момент, казаха организаторите.

Бъдещето – гладиатори с модерни и ретро велосипеди

„Крайно време е да започнем да излизаме от рамката, че най-готините събития са обвързани само с или около София. България не е само София, страната ни предлага невероятни възможности за развитие във всички сфери на обществения живот, култура, бизнес, услуги, спорт, да не говорим за туризъм, който обединява всички тези аспекти ”, каза Бегъмов.

“Цeлта ни е да излезем от рутината и да работим за “Гладиатори на колела” като едно от най-интересните колоездачни събития за аматьори на Балканите и в Европа. От сега обявяваме, че през следващата 2018 година събитието ще включва предизвикателства и класиране в два сегмента – “модерни” и “ретро” велосипеди” – разкри в аванс Бегъмов.

“Развитието на веломаршрута “Дунав Ултра” и желанието на рекордния брой общини да подкрепят “Гладиатори на колела”, е изключително успешен пример за това как иновацията, частния бизнес и общинската администрация, при взаимно желание и позитивно мислене, могат да работят в завиден синхрон. Поречието на Дунав е невероятен регион с много история и още повече възможности за развитие – това го знаят мнозина, но това, което все още не се знае, е, че съвсем скоро този регион го очакват изключително добри години. Самото създаване и интересът към веломаршрута “Дунав Ултра” и “Гладиатори на колела” е предвестник на този период” – завършва Бегъмов.

Ощр от категория Спорт