Намери ни
To Top

ЧЕРНА ВЕСТ: Загубихме една много уважавана дама! За жалост, твърде рано, от този свят си отиде любимката на всички Надежда…

На 63-годишна възраст почина олимпийската шампионка на 800 от игрите в Москва през 1980 година – Надежда Олизаренко. За смъртта й съобщава президентът на НОК на Украйна Сергей Бубка.

На Игрите в Москва Олизаренко взе и бронзов медал на 1500 м. Освен това, бегачката, която по онова време се състезаваше за СССР, има два сребърни и един златен медал от европейските първенства.


През 1980-а тя спечели олимпийската титла на 800 м с нов световен рекорд (1:53.43), който бе подобрен през 1983 г. от Ярмила Кратохвилова (1:53.28). Разностранната атлетка има голям диапазон – бяга 400 и 1500 м, като има лични резултати с висока стойност, съответно 50.96 сек и 3:56.8.

Надежда Мушта-Олизаренко е родена в Брянск, омъжва се за атлета Сергей Олизаренко, имат дъщеря. След края на кариерата си Надежда и семейството се установяват в Одеса, където тя работи като треньор, а през 2001-а прави собствен клуб. Като такава гостува в София преди десетина години.

Причината за смъртта на голямата атлетка не се съобщава, обаче през юли миналата година укрианските медии писаха, че прославената спортистка е тежко болна.

Съпругът й Сергей се опитал да събере средства за лечението й. Диагнозата била болест на Шарко или БАС (амиотрофична латерална склероза). С общи усилия били събрани определените пари, но тя няма да може да победи болестта.

nadejda-olizarenko

Ощр от категория Акценти