Намери ни
To Top

Велик мач! Григор се представи блестящо! Надал стигна до финала!

Григор Димитров загуби от Рафаел Надал с 2:3 сета в епичен полуфинал на „Australian Open“.

Григор стигна до две възможности за пробив още в първия гейм. Испанецът настояваше да праща топката на бекхенда на Григор, но българинът му показа, че това не е най-добрият подход. След страхотен удар по правата Димитров си спечели два брейк пойнта.


Рафа обаче вдигна нивото, успя да ги спаси и да спечели гейма.

25-годишният хасковлия бе убедителен в първия си сервис гейм и го спечели на нула. При следващото подаване на Григор обаче Надал вкара няколко мощни форхенда, а след непредизвикана грешка се стигна до 15:40. Българинът спаси първия шанс за пробид след третия си ас от началото на мача, но след това опитът му да излезе на мрежата бе посрещнат от отличен минаващ удар и левичарят от Майорка стигна до ранен пробив, който след това затвърди с гейм на нула.

Димитров показа, че развитието на сета не го е разколебало и отговори със силен сервис гейм. След нестабилното начало при подаването си испанецът започна да става все по-убедителен на сервис и след трети гейм на нула и 12 поредни точки при свой сервис поведе с 5:2. Малко по-късно Надал успя да приключи първия сет без да дава възможности на съперника да се върне в него.

В началото на втората част Григор показа новото си лице. Той не се повлия от загубата на първия сет и продължи да играе на много високо ниво, а това бързо даде резултат. Двамата направиха страхотно разиграване, в което българинът демонстрира великолепна защита, но тежките удари на Рафа попадаха в ъглите на корта. В четвъртия гейм първата ни ракета стигна до първия си пробив в мача. Той успя много добре да се справи със сервиса на съперника и спечели гейма на нула, повеждайки с 3:1. При 0:30 Надал получи предупреждение за баване на времето, след като се забави при изпълнение на сервис.

Димитров загуби аванса си, след като сервисът му изневери в седмия гейм. Толкова стабилен до този момент при начален удар, той направи две двойни грешки и почти не вкара първи сервис. Това даде възможност на Надал и той се възползва. След изключителен минаващ удар испанецът стигна до втория си шанс за пробив в гейма, а след втората двойна грешка на съперника резултатът стана 4:3.

Поставеният под номер 15 българин успя веднага да отговори. Той се възползва от няколко грешки на Рафа и стигна до нов пробив. Краля на клея пък върна подаръка, като завърши гейма с двойна грешка. Григор сервираше за сета, но сякаш напрежението му повлия. Той изигра слаб гейм и загуби подаването си.

Последва най-дългият гейм от началото на срещата, който бе изпълнен с нервни моменти. Рафа отново имаше проблеми със сервиса, но пък той го спаси в критичните ситуации. Григор си изработи четири сетбола, но не успя да се възползва от тях. След разочарованието от пропуснатите шансове той се справи отлично при началния си удар в следващия гейм. Изключителна игра на мрежата на българина му донесе нови два сетбола и този път се възползва. Грешка на Надал сложи край на втория сет, спечелен от Димитров със 7:5.

Началото на третата част бе изпълнено с великолепни разигравания, а нивото на тениса бе много високо. В третия гейм след двойна грешка Григор се озова в ситуация 15:40, но се справи прекрасно. Два добри сервиса и шансовете бяха неутрализирани. В следващия гейм Димитров демонстрира феноменална защита, но това не бе достатъчно, тъй като ударите на Надал не намалиха скоростта и точността си. Испанецът обаче трябваше да използва целия си арсенал, за да печели точките.

При 2:2 Рафа стигна до пробив без да направи нещо изключително. В този момент за пореден път в мача Григор показа колко се е променил и колко стабилен психически е станал. Изключително стабилен той постави Надал под напрежение при неговото подаване. След три възможности за пробив, спасени от Рафа след отлични сервиси, той стигна до четвърта след блестящ форхенд по правата и след това спечели гейма, изравнявайки за 3:3.

Последваха няколко гейма, в които и двамата бяха малко по-убедителни при своите подавания. При 6:5 за Григор се стигна до по-дълга пауза, тъй като зрител на трибуните имаше проблем и медицинските лица трябваше да се намесят. Прекъсването не се отрази на тенисистите и те продължиха да играят на високо ниво. Надал спечели сервис гейма си и сетът трябваше да се реши след тайбрек.

Изключителната битка продължи и в заключителния гейм, като всяка почти всяка точки бе изпитание на нервите и уменията на двамата. Испанецът поведе с 3:1 и след това с 5:3, но Григор успя да изравни за 5:5. Тогава опитът на Надал си каза думата и в решителния момент той успя да надделее със 7:5. Рафа обаче трябваше да покаже най-доброто от себе си, за да стигне до успех в сета.

В първите три гейма на четвъртия сет пробиви нямаше. Двамата тенисисти бяха солидни при сервисите си. Надал водеше с 2:1 при първата почивка на сета.

Последва оспорван гейм при подаването на Гришо. При 40:40, българинът стигна до авантаж, след което успя бързо успя да затвори гейма и да стигне до 2:2.

Димитров започна силно третия сервис гейм на Надал за сета. Българинът стигна до 30:15, но Рафа изравни. Последва най-дългото разиграване в мача до момента. То бе взето от Надал. В следващата точка Рафа сервира силно и ретурът на Гришо отиде в аут – 3:2 за испанеца.

Рафа взе две точки при следващия сервиз гейм на Гришо, но българинът не допусна срив – 3:3. При 40:30 за Надал в следващия гейм, Гришо поиска ястребово око. То отсъди в полза на Рафа. Така се стигна до 4:3 в полза на испанеца. Димитров даде само точка на Рафа при следващия си сервис гейм и бързо стигна до 4:4. Рафа не срещна проблеми в следващия гейм и доведе нещата до 5:4. Григор щеше да сервира за своето оставане в мача. След два аса Димитров затвори гейм като по учебник – на 0. Резултатът отново бе изравнен.

Григор се съпротивляваше здраво в следващото подаване на Надал, но Рафа го спечели, след като съумя да избегне неприятен момент при 30:30. При 6:5 за испанеца, Димитров сервираше, за да докара сета до тайбрек. 16-ят ас на Гришо в мача доведе до 40:0 при подаването на българина. Вместо да затвори лесно гейма, последва двойна грешка, която възроди ндеждите на Рафа. Но в следващото разиграване Григор бе безпощаден. 6:6 и нов тайбрек!

При 2:2 точки в тайбрека, Гришо направи минипробив. Димитров взе следващите си две подавания. 5:2! Последва нов минипробив в полза на Григор и три сетбола при 6:3. Надал спаси единия, но при следващото разиграване Димитров нямаше грешка! Сет за българина! 2:2! За първи път в кариерата си Гришо спечели тайбрек срещу Надал!

Първият гейм в петия сет беше епичен. Над десет минути Надал се опитваше да пробие Гришо, но в крайна сметка Димитров удържа и поведе с 1:0. Григор започна силно втория гейм и стигна до брейк пойнт при 40:30. Надал се измъкна, докарвайки нещата до равенство. Последваха две бързи точки в полза на испанеца. Резултатът стана 1:1. Първата почивка в сета дойде след 24 минути игра и при резултат 2:1 в полза на Гришо, който лесно взе второто си подаване, реализирайки междувременно 18-я си ас в двубоя.

При 3:2 в полза на Григор смениха топките. Надал взе на нула следващия гейм. Последва голяма борба в седмия гейм на сета. Рафа стигна до 40:40, но Димитров показа характер и се оттегли на почивка, водейки в резултата. Димитров успя да стигне до два брейк пойнта в осмия гейм, но Надал демонстрира железни нерви и след четири поредни точки си взе подаването. 4:4.

В деветия гейм на сета Надал стигна до шанс да пробив и го реализира. Григор Димитров се бори като лъв в десетия гейм, спаси няколко мачбола, но в крайна сметка Рафаел Надал стигна до успеха. Испанецът се добра до финала след почти пет часа двубой срещу нашето момче.

Ощр от категория Тенис