Намери ни
To Top

Антъни Иванов: Надявам се някой ден на световен рекорд

Най-прогресиращият български плувец в последните години Антъни Иванов беше награден днес със „Спортен Икар“ за „Най-проспериращ млад спортист“ заедно с двойната бронзова медалистка в шорттрека от Зимните младежки олимпийски игри в Лилехамер Катрин Маноилова. 17-годишният търновец тази година спечели сребърен медал на 200 м бътерфлай на Европейското първенство за юноши и девойки, подобри сериозен брой рекорди при юношите и мъжете, а само преди броени дни записа и 15-о място на 200 м бътерфлай на планетарния форум за мъже и жени на 25-метров басейн.

„Ще запомня 2016-а със сребърния медал от Европейското първенство за юноши, който беше първият за България от 13 години насам“, сподели пред журналистите Иванов след награждаването.

„Програмата ми започва с републикански шампионат през март, след това има „Мултинейшънс“ в Гърция, след това ще се готвя за Световното първенство в Будапеща в края на юли, на което очаквам поне полуфинал с мъжете.


Около месец по-късно имам Световно първенство за юноши и девойки в Индианаполис, на което очаквам медал. Ако не, трябва да съм поне в петицата“, разкри търновецът плановете и очакванията си за 2017-а.

Каква е цената на приза за Най-проспериращ млад спортист? „Доста висока за мен, защото не го очаквах. Благодаря на хората, които са гласували за мен, надявам се, че ще продължа да постигам същите неща и през 2017-а.“
Фондация „Български спорт“ раздаде наградите „Спортен Икар“+42

Иванов коментира и дебютното си участие на планетарен форум при мъжете в Уиндзор по-рано през месеца: „Може би се понатрупа умора в края на годината и не успях да се представя добре на Световното първенство за мъже и жени в Уиндзор, но все пак изпълних целта си да вляза в 16-ицата, за което съм много щастлив. Конкуренцията беше убийствена, но не непреодолима.“

„Подготовката ми при новия треньор протича много по-професионално, защото той се е занимавал със спортисти на много по-високо ниво. Негов състезател стана 15-и на олимпиада“, коментира Антъни съвместната си работа с новия си наставник Николай Вакареев. Преди това дълги години търновецът ще готвеше под ръководството на Роза Георгиева.

„Засега не знам каква ще е границата на възможностите ми, но се надявам някой ден да направя световен рекорд. Може би някой ден би могло да се случи, в крайна сметка не можеш да предвидиш бъдещето си“, амбициозно завърши талантливият ни плувец.

Ощр от категория Спорт