Намери ни
To Top

Барса пак загуби точки, 16-годишен вкара исторически гол за каталунците (видео галерия)

Испанският шампион Барселона остава само с една победа след три кръга в Ла Лига, след като днес направи 2:2 при гостуването на завърналия се Осасуна. 16-годишният талант на „лос кулес“ Ансу Фати стана най-младият голмайстор в историята на Барса и третият най-млад в Примера дивисион.

Той се разписа за 1:1 в 51-вата минута.


Артур направи пълен обрат в 64-тата. Две попадения на Роберто Торес (7 и 81-дузпа) не позволиха точките да заминат за „Камп Ноу“. Жерард Пике се превърна в големия грешник заради глуповата си дузпа в края на срещата.

При отсъствието на Лионел Меси, Луис Суарес и Усман Дембеле триото на каталунския тим очаквано придоби следния вид: Рафиня, Антоан Гризман и Карлес Перес. Иван Ракитич отново не попадне сред 11-те на Ернесто Валверде, като това подсили слуховете за негово напускане. Ягоба Арасате заложи на 4-4-2 с Брендън и Есекиел Авила в предни позиции.

Двубоят в Памплона започна с нахъсана игра на домакините, интензивен ритъм и висока преса. Още в седмата минута защитата на гостите се огъна и допусна гол. Брендън финтира Клеман Лангле и центрира към далечната греда, където Роберто Торес беше абсолютно непокрит и буквално разстреля Марк-Андре тер Стеген с удар от въздуха – 1:0.

След попадението тимът от „Камп Ноу“ продължи да не намира играта си. Наварският състав печелеше повечето единоборства и рядко отстъпваше в половината си. В 26-ата минута Жорди Алба центрира отляво и Сержи Роберто падна в наказателното поле, побутнат от защитник. Съдията прецени, че контактът не е достатъчен за дузпа.

Втората част от полувремето барселонци се пренесоха в половината на Осасуна. Атаките им обаче не носеха почти никаква заплаха за вратата на Рубен Мартинес. В третата добавена минута на полувремето Жорди Алба чукна топката в наказателното поле, защитник скочи на шпагат, но не игра с кълбото. Левият бек на Барса се хвърли на тревата, ала секунда по-късно спортсменски посочи на съдията, че няма дузпа.

На почивката Ернесто Валверде направи офанзивна смяна, след като извади десния си бранител Нелсон Семедо и пусна 16-годишния Ансу Фати. Едва шест минути след появяването си тийнейджърът изравни след пас на друг кадър на Ла Масия – Карлес Перес. Перес центрира отдясно, Фати се извиси над съперника си и реализира с глава от десет метра, пращайки топката в долния десен ъгъл на вратаря – 1:1.

Голът донесе динамика в играта на каталунците. В 58-ата минута Карлес Перес завърши многоходова акция с хубав удар, отразен от стража. Минута по-късно Брендън преодоля Жерард Пике и затрудни Тер Стеген. В 64-ата шампионите излязоха напред в резултата. Друга резерва – Артур, изстреля топката по неспасяем за вратаря начин. Бразилецът овладя в наказателното поле, видя коридор по диагонала и завъртя топката за 1:2.

В 73-ата Гризман центрира отляво към връхлитащия Ансу Фати. Младокът падна в наказателното поле, побутнат от защитник. Съдията сметна, че това не е нарушение. Минути по-късно публиката на „Ел Садар“ поиска втори жълт картон за Френки де Йонг за непозволена игра при въздушен двубой. Реферът не извади картон. В 78-ата Хуан Вийяр отправи превъзходен далечен изстрел. Тер Стеген внимаваше и успя да избие встрани.

Натискът на домакините донесе резултат. В 80-ата минута Пике действа неразумно в наказателното поле, посрещайки топката с ръка, макар и от близка дистанция. Съдията се поколеба за миг, но сравнително бързо посочи бялата точка. Роберто Торес реализира дузпата – 2:2.

В 88-ата Артур изведе брилянтно Карлес Перес. Младият нападател беше сам срещу вратаря, можеше и да подаде встрани към Гризман, но взе най-грешното решение, повеждайки си прекалено дълго. До края ново попадение не падна.

Така Барселона има едва четири точки от девет възможни. На Кан Барса продължават да са разконцентрирани и мислите им да са насочени повече към евентуален трансфер на Неймар.

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА

МИНУТА ПО МИНУТА

КЛАСИРАНЕ
ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

Ощр от категория Най-четено