Намери ни
To Top

Знаменит обрат върна Майорка в Ла Лига, сълзите са за Депортиво

След 6-годишно изгнанение Майорка отново ще играе в испанския елит! Тимът от Балеарските острови разгроми Депортиво Ла Коруня с 3:0 и с общ резултат 3:2 спечели финалния плейоф за участие в Ла Лига. Въпреки поражението с 0:2 в първата среща, островитяните показаха характер и напълно заслужено извоюваха мечтаната промоция. До почивката се разписа Анте Будимир (21′), Салва Севийя (62′) и резервата Абдон (82′) оформиха победата на Майорка с необходимия резултат. 

Сред феновете на стадиона в Палма беше и тенис звездата Рафаел Надал, който сърцато подкрепяше местния тим в решителната битка.


Наставникът на Майорка Висенте Морено не можеше да разчита на опитния Марк Педраса, който получи червен картон в първия мач. Тогава той ритна в лицето Алекс Бергантиньос и това доведе до 70 шева, за да бъде закърпена устната на футболиста на Депортиво. Естествено, Бергантиньос също не беше на терена днес.  
Майорка започна настървено, но играчите на домакините бяха доста припрени и не успяваха да стигнат до чисто положение пред вратата на Дани Хименес. От своя страна гостите действаха със самочувствие след победата преди три дни и дебнеха за грешки в противниковата защита.

В 21-ата минута Анте Будимир се промъкна между няколко бранители на Ла Коруня и от границата на наказателното поле насочи топката в далечния ъгъл на вратата – 1:0. Попадението на хърватина направи двубоя още по-напрегнат. Нарушенията зачестиха, макар и повечето от тях да не бяха груби.
В 27-ата минута ветеранът Салва Севийя стреля опасно от фаул, но Хименес изби в корнер. Десет минути по-късно Лаго Жуниор влезе от фланга към центъра и отправи плътен удар, който обаче попадна право в ръцете на Дани Хименес.

В края на полувремето Салва Севийя сякаш беше побутнат в наказателното поле, но падна твърде лесно и реферът Валентин Писаро Гомес правилно не отсъди дузпа.


Майорка доминираше и в началото на втората част. Няколко разбърквания можеха да доведат до втори гол за тима от Балеарските острови, но Депортиво оцеля. Голям пропуск направи Будимир в 57-ата минута с глава.

В 62-ата минута Салва Севийя получи нов шанс да шутира от статично положение и този път беше безпощаден – 2:0. Домакините не спряха да атакуват, а Ла Коруня се огъваше. Галисийци обаче можеха да вкарат така важния гол на чужд терен в 78-ата минута, когато Кике стреля от упор към Маноло Рейна, но стражът на Майорка спаси с една ръка.


Пълният обрат стана факт в 82-ата минута. Гостите отново загубиха топката в центъра, последва пас към резервата Абдон и той с прекрасен удар с левия крак изправи публиката на крака.

Депортиво имаше своя голям шанс в последните секунди на добавеното време, но Де Мари с глава прати топката на сантиметри в аут. Това сложи край на всичко и празникът в Палма можеше да започне.

МАЙОРКА – ДЕПОРТИВО ЛА КОРУНЯ 3:0 (2:0)
2:0
 Будимир (21)
2:0 Севийя (62)
3:0 Абдон (82)

МИНУТА ПО МИНУТА

* Майорка се класира за Ла Лига с общ резултат 3:2   

Ощр от категория Футбол