Намери ни
To Top

В Катар решиха Тухел да смени Емери в ПСЖ

Финалът за Купата на Лигата срещу Монако ще е последният голям сблъсък срещу сериозен противник за Унай Емери начело на ПСЖ. Треньорът на парижани е сигурен пътник, а на „Парк де Пренс“ вече са набелязали неговия заместник. Според вестник „Паризиен“ това е Томас Тухел. Решението е било взето в Катар, където президентът на ПСЖ Насер Ал Келайфи е бил привикан от емира Ал-Тани миналата седмица.


След преглед на множество кандидати за поста Ал-Тани се е спрял на немския специалист заради отличната му тактическата експертиза. Другото сериозно предимство на Тухел е фактът, че е свободен и за него няма да се налага да се преговаря с друг клуб. Според вестник „Екип“ техническият директор на ПСЖ – португалецът Антеро Енрике се е опитал да пробута сънародниците си Андре Виаш-Боаш и Пауло Фонсека. Суперзвездата Неймайр е лобирал за селекционера на Бразилия Тите, но всички тези варианти са били отхвърлени.

За мнозина обаче назначението на Тухел вече се приема като свършен факт. Никак не е случайно, че той вече говори доста приличен френски. Неговата философия базирана върху владението на топката също е допаднала на шейха, който е реалният собственик на ПСЖ. Според    вестник „Екип“ на „Парк де Пренс“ твърдо са за ложили на немската връзка, тъй като резервният им вариант е Йоаким Льов. Изданието напомня, че случайно  или  не, немският специалист вчера е бил Доха. Льов обаче има договор до 2020 г., но в него има клауза за освобождаване. Като визитка селекционерът на Бундестима изглежда доста по-атрактивен със световната си титла от 2014 и финала на Евро 2008. Той обаче няма профила на клубен треньор, а освен това се е отдалечил доста от ежедневната работа. За последно е бил в подобен режим преди цели 14 години, когато е водил Аустрия Виена. Освен това на клубно ниво Льов не е чак толкова трофеен треньор. Сумарният му актив с всички клубове, през които е минал се ограничава до шампионска титла на Аустрия, една Купа на Германия с Щутгарт и един загубен финал за КНК. Предимството на Йоги обаче е умението му да балансира между нуждите на отбора и егото на звездите.

На този фон Тухел е доста по-консервативен, като при него порядките в съблекалнята са доста близки до армейската субординация. Всъщност той много си прилича с Емери като профил – блестящ тактик, без обаче да е вдъхновяващ психолог и мотиватор. За мнозина това е перфектната рецепта за провал в ПСЖ.

Ощр от категория Футбол