Намери ни
To Top

Григор е направен от желязо! Мина през ада, но измъкна победата в Шанхай

Григор Димитров победи Райън Харисън с 2:1 сета (3:6, 6:3, 7:6) на турнира от сериите „Мастърс“ в Шанхай.

Двубоят от втория кръг беше изключително драматичен и завързан. Гришо загуби първия сет, но след това се съвзе и изравни. Решителната част стигна до тайбрек, в който нашенецът спаси 3 мач бола и си заслужи успеха.


Така Гришо отново задмиина Станислас Вавринка за осмо място в световната ранглиста.

Срещата започна с равностоен тенис и двамата взеха своите подавания на бърз ход. Само че в четвъртия гейм дойде изненадващ пробив, който Григор допусна. В следващите два сервис гейма на американеца първата ни ракета така и не успя да го затрудни.

Стигна се до 5:3 за Харисън при негов сервис за затваряне на сета. На него му бяха нужни 5 сетбола, за да измъкне последния маратонски гейм. Гришо изпусна брейк бол и в крайна сметка заслужено загуби първата част. В хода на първия сет нашенецът направи няколко от така наречените „хотшота“, с които зарадва публиката в Шанхай.

Първите три гейма на втория сет започнаха по подобие на началото на мача. Двамата лесно взеха подаванията си чрез убедителен сервис. В четвъртия сет Григор изпусна нов шанс. На три пъти той не успя да реализира свои точки за пробив и в крайна сметка равенството се запази.

В сета преобладаваха дългите разигравания и Гришо постепенно се чувстваше все по-добре на корта. Не случайно се стигна и до първия пробив на българина. Това се случи в 8-ия гейм и хасковлията поведе с 5:3. В 9-ия гейм Григор измъкна невероятна точка след късмет от мрежата за неговия съперник. Двамата играеха изключително красив за окото тенис. Българинът затвори сета, след като в последния гейм заби два аса – 6:3.

Решителният сет започна по възможно най-добрия начин за Гришо – с пробив. След три брейк бола Харисън сдаде гейма си с двойна грешка и счупи ракетата си от яд. Григор лесно затвърди пробива и дори можеше да направи още един, но изпусна брейк бол в третия гейм. В четвъртия нашенецът изключително трудно взе подаването си. Енергията, която показа Харисън в първите два сета обаче започна леко да изчезва.

За сметка на това непредизвиканите грешки на Григор зачестиха и логично пробивът беше върнат – 2:2. Нивото на сервисите на двамата падна драстично. Гришо можеше да пробие за 3:2, но изпусна точка за пробив. Вместо това самият той загуби подаването си и направи живота си труден – 2:4. След това обаче показа характер и след няколко красиви точки върна пробива и гарантира драмата в последните геймове.

При 4:4 гейма и сервис за Харисън дойде точката на деня. Гришо измъкна невъзможна топка и спечели разиграване, с което за пореден път взриви публиката в Шанхай. Харисън обаче взе подаването си и се наложи българинът да сервира, за да остане в мача.

Десетият гейм се оказа драматичен. След последователни грешки Григор даде предимство от 30:0 на съперника си. Няколко добри сервиса обаче спасиха българинът и в крайна сметка той измъкна гейма и изравни за 5:5.

В последствие Харисън без проблем взе подаването си и отново напрежението се пренесе в полето на българина. Гришо обаче показа, че е пределно концентриран и прати срещата в тайбрек.

При 1:1 в тайбрека Харисън направи мини пробив и след това го затвърди с ас. Гришо отново загуби точка на свой сервис и направи задачата си непосилна. Харисън заби много силен сервис и поведе с 6:3. Българинът успя да остане по чудо в мача след форхенд на неговия съперник в аут. Американецът някак си пропиля три мач бола, за да се стигне до 6:6. Псилогическото предимство бе на страната на Григор и той направи мини пробив след излизане на мрежата. Българинът завърши с ас и извоюва драматичната победа след 8:6 точки в решителния гейм.

В следващия кръг Григор ще се изправи срещу победителя от срещата между Сам Куери и Франсис Тиафо.

Ощр от категория Тенис