Намери ни
To Top

Дел Потро спря Федерер и е на полуфинал на US Open

Аржентинецът Хуан Мартин Дел Потро е последния полуфиналист на US Open. Той отстрани Роджър Федерер в четири сета и ще спори за място на финала със световния номер 1 Рафаел Надал, който се справи на свой ред преди това с Андрей Рубльов. В другия полуфинал ще премерят сили Кевин Андерсън и Пабло Кареньо Буста.

В напрегнат и интензивен мач, едва втори между двамата съперници на US Open, Дел Потро се наложи над 36-годишния швейцарец със 7:5, 3:6, 7:6 (8), 6:4 и попари надеждите на феновете да видят класиката Федерер – Надал в полуфиналите на Откритото на САЩ.


Любопитното е, че Федерер и Надал не са играли помежду си единствено в Ню Йорк. За Дел Потро това е втори полуфинал в кариерата на US Open. Първият е от 2009 година, когато отстрани Рафаел Надал с 6:2, 6:2, 6:2, за да се изправи срещу Федерер в спора за трофея и за го спечели.

В първия сет двамата тенисисти печелеха подаванията си д 5:5, когато Дел Потро направи пробив при първата си възможност, след които спечели своя сервис гейм.

Федерер отговори по шампионски, като проби аржентинеца за 3:1, след което беше убедителен до края, докато в същото време сервисът изневери на Дел Потро.

В третия сет Дел Потро проби рано Федерер след двойна грешка на швейцареца за 2:0. Роджър върна пробива при 4:2 и така се стигна до тайбрек. Федерер пропусна четири възможности да затвори сета и беше наказан. На свой ред Дел Потро не пропусна и от първи опит спечели с 10:8 и поведе с 2:1 сета.

Това сякаш демотивира Федерер, макар и швейцарецът да изглеждаше спокоен. При 2:2 в четвъртия сет Дел Потро отнова направи пробив и задържа аванса си до края, за да затвори мача с мощен форхенд уинър по правата и да прати Федерер под душа.

Ощр от категория Тенис