Намери ни
To Top

Илия Груев: Искам на 73 години да съм като Мик Джагър

Воденият от Илия Груев Дуисбург приключи подготвителния си лагер в Португалия с победа 3:0 над 4-дивизионния Любек и вече е в Германия. Преди това българският треньор на лидера в III лига даде интервю за derwesten.de, в което говори за хора, които са сложили своя отпечатък върху кариерата му във футбола, както и за такива, които са знакови в световен мащаб.

За Лотар Матеус (55 г.


, бивш национален селекционер на България)

Той е абсолютен професионалист, легенда на Германия. Работих 10 месеца като негов помощник в българския национален отбор. Той е топтреньор, у него има много футбол, мисли динамично, винаги има нови идеи. Би могъл във всеки един момент да поеме голям клуб. За последно се видяхме на турнира в зала в Гумерсбах. Преди първия ми мач начело на Дуисбург той ми изпрати видеопослание.

За Коста Руняич (45 г., бивш наставник на Дуисбург)

Преди да му стана помощник в Дуисбург, не се познавахме. Още от началото обаче се видя, че можем успешно да мелим заедно. Допълвахме се чудесно. Научих много от него, но смятам, че и аз успях да му бъда много полезен. Имаме доста незабравими мигове заедно. Може би един ден пътищата ни отново ще се кръстосат. Във футбола може да се случи всичко.

За Стилиян Петров (37 г., бивш капитан на България)

Неговата история ме кара да настръхвам. Играл съм срещу Стилиян. Засякохме се в националния отбор, в който влезе млад. В Селтик и Астън Вила той не беше само капитан, а и легенда. Стилиян спечели най-тежката битка в живота си – победи левкемията. И 2 г., без да шуми, работи за завръщането си. Ще се радвам, ако отново заиграе.

За Йордан Лечков (49 г., бивш български национал)

С гола си с глава срещу Германия класира България за 1/2-финалите на световното първенство в САЩ през 1994 г. и така написа историческа страница в нашия футбол. За мен обаче Емил Костадинов е по-големият герой. Той вкара в последните секунди победния гол срещу Франция в последната квалификация и така изпрати България на американския мондиал.

За Йоахим Льов (56 г., треньор на Германия)

Един от най-добрите треньори в света. Притежава изключителен лидерски стил и голяма харизма. Световната титла от първенството през 2014 г. бе неговият шедьовър. Енергията и силата му са впечатляващи.

За Джордж Бест (починал на 59 г., легенда на Манчестър Юнайтед)

Чел съм много за него. Разбира се, знам прочутите му реплики. Беше голям футболист. Трагично е потъването му в алкохола и последствията от това. Не мисля, че в днешно време има професионални футболисти с подобен стил на живот. При сегашното натоварване това е невъзможно.

За Джани Инфантино (46 г., президент на ФИФА)

Още преди избора за президент на ФИФА той бе много влиятелен функционер и играеше важна роля в международния футбол. Обяви се за много реформи. Ще трябва да изчакаме, за да видим какво ще се постигне с тях – например с увеличаването на 48 на участниците в световно първенство. Тук имам предвид изключителното натоварване, на което са подложени футболистите. Но пък така и по-малките отбори имат шанс за мондиал. България също. (Смее се.)

За Доналд Тръмп (70 г., новоизбран президент на САЩ)

Трудно е да се каже нещо за него. Запознат съм с това, което е постигнал като бизнесмен. Любопитен съм как ще се представи в политиката. Не съм обаче от хората, които са загрижени или се страхуват от избора му.

За Мик Джагър (73 г. фронтмен на „Ролинг Стоунс“)

Повлиян съм от балканската музика. Разбира се обаче, в ранните си години съм слушал “Ролинг Стоунс”, макар че в социалистическа България не беше толкова просто да се сдобиеш с тяхна плоча. Впечатлява ме човек, който на 73 г. продължава да е на сцената. Ще се радвам, ако на тази възраст съм в неговата форма.

За папа Франциск (80 г.)

Симпатичен папа. Харесва ми как се отнася към хората. Обича и футбола, което го прави още по-симпатичен.

Стилиян Петров за Илия Груев

По време на интервюто Илия Груев взема мобилния си телефон и се обажда на Стилиян Петров. Следват няколко изречения на български и треньорът предава телефона си. “В Дуисбург имате топтреньор”, казва Петров и си спомня за времето, когато като млад футболист е бил с Груев в националния отбор на България. “Тогава той, все едно ми е първи треньор, ме научи колко важна е дисциплината. Това определено ми повлия. Груев е треньор, който работи много здраво и ще извърви своя път. Той бе не само един добър съотборник, а после и треньор, той е мой приятел”, са думите на Стилиян по адрес на Груев. Петров иска да се пробва за последно в професионалния футбол. Какво ли ще е това да се случи под ръководството на Груев в Дуисбург? “Във футбола никога не знаеш какво може да ти се случи”, отговаря Стилиян, смеейки се.

“24 часа”

Ощр от категория Футбол