Намери ни
To Top

Кореец измъчи Григор, но българинът се справи

Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото първенство на Австралия, въпреки че срещна сериозна съпротива от страна на 20-годишния Хьон Чун от Южна Корея, който в момента е 105-и в световната ранглиста. Най-добрият български тенисист спечели с 1:6, 6:4, 6:4, 6:4 след тежка битка, продължила 2 часа и 36 минути.

Чун шокира Григор в първия сет, в който направи три пробива и загуби само един гейм. Постепенно българинът вдигна нивото, като отличен сервис му помогна да изравни сетовете.


В големи периоди играта бе равностойна, което доведе до някои великолепни разигравания. Димитров обаче бе по-постоянен и намери точните решения, с които да стигне до крайния успех.

Поставеният под номер 15 Григор, който миналата година отпадна в третия кръг, ще се изправи срещу Ришар Гаске в битка за място на осминафиналите. Французинът, който е 18-и в схемата, даде само три гейма на аржентинеца Карлос Берлок, побеждавайки го с 6:1, 6:1, 6:1. Димитров има една победа от шест мача срещу Гаске, но тя дойде в единствения мач между двамата през миналата година в Шанхай.

25-годишният българин започна стабилно двубоя срещу Чун с много добро сервиране и гейм на нула. Южнокореецът обаче не се притесни от съперника и бързо демонстрира качествата си. Още в третия гейм той стигна до възможност за пробив. Последва опит за атака на мрежата от страна на българина и минаващ удар, с който Чун спечели гейма за 2:1.

Опитите за опитите за по-агресивна игра на Димитров бяха посрещнати с отлична защита от страна на съперника. Излизанията на мрежата пък завършваха с минаващи удари. Това доведе до някои непредизвикани грешки от страна на Григор. Комбинацията доведе до 0:40 при сервис на 25-годишния тенисист от Хасково. Най-добрият български тенисист обаче не се отказа от подхода си и следващите излизания на мрежата бяха по-успешни, като, той успя да изравни. Стигна се обаче до нов шанс за пробив и след непредизвикана грешка кореецът вече водеше с 4:1.

Поставеният под номер 15 българин имаше две възможности за пробив в следващия гейм, но отличен сервис и агресивна игра от страна на съперника му позволиха да измъкне гейма. Добрата защита и стабилната игра на южнокорееца пречеха на Григор да намери правилните решения. Той не показваше нужното търпение, опитваше да завършва разиграванията и направи няколко непредизвикани грешки. Третият пробив за Чун в първия сет сложи край на тази част при 6:1 след 26 минути игра.

За Димитров бе важно да започне добре втория сет и той го направи, постигайки пробив в първия гейм. Българинът бе доста по-търпелив в разиграванията и изкачваше шансовете си да завърши точката. Това доведе до по-малко грешки и повече успешни завършващи удари. Той пропусна шанс за пробив и в третия гейм, но започна да печели сервис геймовете си много убедително и по този начин запази аванса си до края на сета, който спечели с 6:4.

Именно началният удар на Григор бе огромен фактор във втория сет. Той бе почти безгрешен, като загуби само 3 точки при свой сервис и вкара 83% първи сервис. Това му позволи да бъде по-успешен и при излизанията на мрежата.

Чун не се разколеба и започна отлично третата част. При първия сервис гейм на съперника той спечели повече точки, отколкото в целия втори сет при подаването на българина. Страхотно движение по корта и някои изключителни удари му помогнаха да стигне до пробив, с който поведе с 2:0. Григор помогна в началото, след като две непредизвикани грешки и двойна грешка доведоха нещата до 15:40. Той се измъкна от ситуацията след прекрасен завършващ удар и прекрасно изградена атака, но се стигна до нов шанс за пробив и кореецът се възползва.

Нивото на тениса в този период бе много високо. Димитров трябваше да направи поредица от прецизни, дълбоки удари, за да успява да спечели точка. Той обаче го правеше и веднага върна пробива за 1:2. След страхотен уинър от ретур българинът стигна до 2 точки за пробив в седмия гейм и се възползва. Той запази аванса си и стигна до успех с 6:4 в третата част.

На паузата между сетовете Григор поиска медицински таймаут заради проблем с левия крак, който бе превързан, но по всичко личеше, че няма нищо сериозно. В края на първия гейм той получи аплодисментите на публиката заради коректното си поведения. Една топка на корееца бе отсъдена в аут, но българинът призна, че е била добра, като не се наложи съперникът му да иска проверка от „Хоук Ай“. След това двамата изиграха изключително оспорван гейм, в който Димитров спаси четири възможности за пробив.

След като отговори на предизвикателствата, отправени му от Чун, Димитров изкача своя момент и натисна. Той продължи да играе стабилно и стигна до пробив за 3:2. Кореецът даваше признаци, че ще се пречупи, но в осмия гейм стигна до шанс за пробив и след отлично завършване на мрежата изравни за 4:4. Още в следващия гейм Григор успя да възстанови преднината си и малко по-късно сервираше за мача и за радост на българските фенове по трибуните стигна до крайния успех.

Ощр от категория Тенис