Намери ни
To Top

Дарио Шарич: НБА е едно ниво над Европа

Дългоочакваното преминаване на Дарио Шарич в НБА вече е факт. 22-годишният хърватин започна дебютния си сезон с екипа на Филаделфия, след като в продължение на два сезона отлагаше голямата стъпка към американския баскетбол и трупаше опит и самочувствие в Евролигата. 208-сантиметровият хърватин все още се адаптира към голямата промяна, но изрази мнение, че всичко в Щатите е едно ниво над Европа.


“Всичко в НБА е едно ниво над Европа. Всичко е по-бързо, играчите се движат по-добре и са по-силни. Това е голяма промяна за мен. Линията за три точки е малко по-различна и понякога е по-трудно да се ориентираш в пространството. Системите са различни, както в защита, така и в нападение. Понякога играеш добре, а понякога – неособено. Но цялостното изживяване е нещо тотално различно от всичко, с което съм се сблъсквал до момента”, разказва в интервю за FIBA крилото на Сиксърс.

“Още ми е странно как имаме толкова много мачове за толкова малко време. Вчера играхме във Филаделфия, а след това моментално трябваше да тръгнем за следващия мач, който е гостуване. Още ми е малко странно. Но трябва да свиквам и да имам краткотрайна памет, както се казва, защото почти всеки ден имаме мачове, които нямат нищо общо един с друг”, добавя Дарио, който е от Шибеник, родното място на първата хърватска звезда в НБА – покойния Дражен Петрович.

В четирите мача, които е изиграл за Фили до момента 22-годишният европеец има по 11.3 точки, 5.3 борби и 1.5 асистенции при 42.9% успеваемост от тройката.

Ощр от категория Баскетбол