Намери ни
To Top

Израелски тест за Лукойл в Купата на ФИБА Европа

Лукойл Академик продължава участието си в европейските клубни турнири днес, макар че отпадна във втория квалификационен кръг на баскетболната Шампионска лига. Отборът на Тони Дечев ще изиграе първия си мач от груповата фаза в надпреварата за Купата на ФИБА Европа, а съперник на “студентите” е израелския Бней Херцлия.

Шампионите частично измиха спомена от елминацията от Орадея, след като спечелиха Суперкупата на България и започнаха с убедителна победа в първенството ни, но сега им предстои далеч по-сериозен тест срещу деветия в крайното класиране на израелската лига през сезон 2015/2016.

Филип Виденов за пореден път ще трябва да поведе останалите си съотборници с безценния опит, който е натрупал през годините и с класата, с която винаги е разполагал.


Христо Захариев е другият българин в състава, към когото са отправени доста погледи след доброто начало на новия сезон, а Павлин Иванов и Асен Великов са другите двама родни играчи, които имат по-големи роли към настоящия момент.

Тимът бе напуснат от Веселин Веселинов, който се отправи към Швейцария, а в негово отсъствие очакванията в подкошието падат изцяло върху чуждестранното трио – Максим Корнийенко, Саша Загорац и Стив Зак. Американският плеймейкър Дани Гибсън също ще трябва да оправдае високите очаквания към себе си след неубедителния старт на кариерата си с екипа на Академик.

СЪПЕРНИКЪТ

Тимът на Бней Херцлия за последно играе в Европа през сезон 2008/2009, когато отпада още в груповата фаза на Юрокъп. В исторически план най-доброто представяне на отбора е през сезон 2001/2002, когато достига осминафинал за несъществуващата вече Купа “Корач”.

Както повечето отбори от първенството на Израел и Бней Херцлия не се отклонява от линията да разчита предимно на американски баскетболисти. В състава на Мики Горке личат имената на цели петима янки, най-впечатляващите от които несъмнено са Тауриан Грийн и Джеф Ейдриън. Първият е бивш национал на Грузия и двукратен шампион в колежанското първенство с Флорида. Вторият от своя страна има над 150 мача в НБА и един от най-добрите играчи в историята на Кънектикът и конференция “Биг Ийст” в университетската лига на Щатите.

Останалите трима са Дани Рубин, който идва от местния Галил Елион, Адом Джако, който дебютира в професионалния баскетбол и Стивън Денис, който за последно е играл в Австралия. Друг интересен играч в селекцията на Бней е Халил Каначевич, който пристигна от Будучност (Подгорица) като шампион на Черна гора, а също така е играл и с Христо Николов в Унион Олимпия.

След два изиграни кръга в Израел Бней Херцлия е на шеста позиция във временното класиране с 1 победа и 1 загуба.

Двубоят между Лукойл Академик и израелския тим е днес от 18.30 часа в столичната зала “Универсиада”.

Ощр от категория Баскетбол