Намери ни
To Top

ceskenoviny.cz: Чехия с финалистка на US Open отново след 23 години

Класирането на Каролина Плишкова за финала на Откритото първенство на Съединените щати по тенис е основна тема в чешките медии.
На полуфиналите на последния за годината турнир от Големия шлем сензацията на състезанието Плишкова отстрани световната №1 Серина Уилямс от Съединените щати с 6:2, 7:5(5). С победата си чехкинята свали от върха в световната ранглиста американката, като от понеделник №1 ще бъде германката Анджелик Кербер.

В обширен материал за полуфиналния мач електронното издание ceskenoviny отбелязва, че Плишкова ще играе за първата си титла от турнир от Големия шлем след „сенцзационна победа над Серина Уилямс“.


Посочва се, че 24-годишната тенисистка е първата чехкиня, която стига до финала на US Open от 23 години насам, след като през 1993 година Хелена Сукова игра финал срещу Щефи Граф. Добавя се, че единствената чешка титла от дамския турнир е за Хана Мандликова през 1985 година.

„Беше много емоционално и трудно за описване – цитира изданието думите на Плишкова пред Eurosport. – Този турнир е като сбъдната мечта за мен. Бях малко нервна, но дадох всичко от себе си и съм щастлива, че се получи“.

В материала се отбелязва, че сензационното представяне на Плишкова на турнира ще я изкачи минимум до шестата позиция в ранглистата, а ако спечели титлата ще стане пета в света.

Добавя се, че Плишкова със сигурност ще стигне до ново върхово изкачване в кариерата си, след като досега най-доброто й постижение бе през август миналата година, когато стигна до седмата позиция.

В анализа на мача се посочва, че въпреки че е играла за първи път на полуфинал в турнир от Големия шлем, Плишкова е показала завидно спокойствие от самото начало. Тя е съумяла да се възползва максимално от грешките на противничката си и е взела първия сет само за 26 минути, след като на два пъти е пробила подаването на противничката си.

В началото на втория сет е продължила да показва смела игра, а Серина Уилямс е започнала да се паникьосва. Започналата е да допуска повече грешки от обичайното, докато Плишкова е продължила да играе с максимална концентрация.

„Каролина игра страхотно – цитира ceskenoviny Серина Уилямс. – Имах твърде малко шансове. Проблемите ми с коляното също се отразиха, но победата на Плишкова е напълно заслужена“.

Ощр от категория Тенис