Намери ни
To Top

Ще издържи ли Серина?

Световната №2 Анджелик Кербер имаше възможност да свали от първото място в ранглистата на WTA американката Серина Уилямс, но загуби финала на турнира в Синсинати от чехкинята Каролина Плишкова и пропусна златен шанс. Кербер обаче може да сбъдне мечтата след края на последния за годината турнир от „Големия шлем“ – Откритото първенство на САЩ. 28-годишната германска левичарка е само на 190 точки след Уилямс, на която пък са нужни още само 3 седмици на върха, за да подобри рекорда от 186 поредни седмици на първото място в ранглистата на германката Щефи Граф. Разбира се, по-малката от сестрите Уилямс се цели и в друг, още по-престижен рекорд, който в момента дели с Граф – двете имат по 22 титли от „Големия шлем“ на сингъл – повече от всяка друга тенисистка в „Оупън ерата“.


34-годишната Уилямс има да защитава 780 точки от миналата година, когато сензационно бе спряна на полуфиналите в Ню Йорк от италианката Роберта Винчи. Кербер има да защитава далеч по-малко точки – само 130, след като миналия сезон бе елиминирана в третия кръг от Викториа Азаренка (Беларус). Това означава, че дори при ранно отпадане от US Open, тя може да стане №1.

Какво трябва да се случи, за да оглави Кербер световната ранглиста и какво е нужно на Уилямс, за да запази лидерската си позиция?

Ако Серина спечели трофея, тя ще запази първата позиция.
Ако Серина не достигне до 1/2-финал, Кербер ще бъде №1.
Ако Кербер достигне до 1/4-финал, Серина трябва да играе финал.
Ако Кербер достигне до финала, Серина трябва да спечели титлата.

Шанс за първото място имат още две тенисистки – Гарбинье Мугуруса и Агниешка Радванска. Шампионката на „Ролан Гарос“ Мугуруса в момента е с 1030 точки по-малко от Кербер. За да има шанс за първото място, Мугуруса трябва задължително да достигне финала, а ако тя грабне трофея и съперничката й на финала не се казва Анджелик Кербер, испанката ще оглави световната ранглиста. Радванска пък трябва да спечели US Open, за да се намеси в битката за първото място, но ако тази седмица полякинята триумфира на турнира в Ню Хейвън, финал в Ню Йорк също би могъл да й бъде достатъчен при определени обстоятелства.

Междувременно стана ясно, че Уилямс и най-сериозната й съперничка тази година Кербер вече си осигуриха място на Шампионата на WTA в Сингапур в края на сезона.

Ощр от категория Тенис