Намери ни
To Top

Майкъл Фелпс ще бъде знаменосец на САЩ

Носителят на 22 медала от Олимпийски игри Майкъл Фелпс ще бъде знаменосец за САЩ по време на церемонията по откриването на ХХХI Олимпиада в петък в Рио де Жанейро. Фелпс, който е първият американски плувец, класирал се за 5 Олимпиади, бе избран след гласуване сред другите представители на олимпийската делегация на Щатите.

На Олимпиадата в Пекин през 2008 година Фелпс подобри рекорда на сънародника си Марк Шпиц от Мюнхен 1972, след като спечели 8 златни медала в рамките на една Олимпиада. Освен това с 22-та си медала, 18 от които златни, Фелпс е най-успешният спортист в историята на Игрите.


„За мен е чест да бъда избран, горд съм, че ще представям САЩ и съм признателен за отговорността, която ми се поверява да нося флага. В Сидни исках просто да участвам. В Атина исках да спечеля злато за страната си. В Пекин исках да направя нещо невиждано. Целта ми в Лондон бе да вляза в историята. А сега в Рио искам да се насладя на момента, да представя САЩ по най-добрия възможен начин и да накарам семейството ми да се гордее с мен.

Този път медалите нямат значение за мен“, каза Фелпс, след като бе избран да носи американския флаг. Фелпс е едва вторият плувец в историята, който ще носи флага на САЩ по време на церемония по откриването на Олимпиада. Преди него това стори четирикратният медалист от Игрите Гари Хол на Олимпиадата в Монреал през 1979 година. Церемонията по запалването на олимпийския огън ще се състои на 5 август на стадион „Маракана“.

 

Ощр от категория Спорт