Намери ни
To Top

Над 30 отбора се записаха за щафетния маратон в центъра на София

Повече от 30 отбора с по шестима състезатели вече се записаха за участие във второто издание на надпреварата по маратон за щафети – „София Екиден Маратон 2016”. Събитието ще бъде под патронажа на Японското посолство в Република България.
Бягането на класическата дистанция от 42.195 км ще се проведе на Националният празник на България 6-ти Септември /Вторник/ от 9:00 часа със старт-финал пред стадион „Васил Левски”.



Към участие в щафетния маратон са изявили желание различни състави от професионални състезатели, любителски тимове, корпоративни и фирмени отбори, както и състави от служители на посолства работещи в България .
И през тази година се очакват отбори от съседните балкански страни като Македония, Гърция и Румъния.
Записването за състезанието продължава в сайта www.sofiaekidenmarathon.com, като на този етап е необходима регистрация с името на отбора и капитана . Всеки любител на бягането може да събере отбор и да се включи в атрактивната надпревара.
Всеки отбор ще бъде съставен от шест души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на постове ,които ще пробяга дистанции от 5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км =42.195км.
Дисциплината е лицензирана от международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София отговаря на всички стандарти.
Организаторите са предвидили надпревари в шест категории – изцяло мъжка щафета, изцяло женска щафета, смесена щафета (две жени и четирима мъже) и корпоративна (две жени и четирима мъже), смесена за студенти и смесена (свободен брой мъже и жени)
Щафетните маратони са изключително емоционални и са едни от най-популярните надпревари в света на леката атлетика.
В различни страни тези бягания имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото „Екиден“ – в знак на уважение към японската традиция.

Ощр от категория Спорт