Намери ни
To Top

Уелс срещу Словакия в битката на дебютантите

Истинско голово шоу трябва да очакваме от наглед не най-интересния мач в груповата фаза на Евро 2016 между Уелс и Словакия. Това поне показва скромната статистика в мачовете между двата отбора, които в този мач ще дебютират на Европейско първенство.

Двата тима са се срещали само в две срещи по време на квалификационната кампания за Евро 2008 г. И тогава Словакия, а не Англия или пък някои от големите отбори нанесе наи-тежката домакинска загуба в Уелс в историята, като победи в Кардиф с 5:1.


Във втората среща уелсците обаче си върнаха подобаващо с победа с 5:2 при гостуването в Търнава.

Въпреки че Уелс и Словакия залагат на силни и сплотени колективи, всъщност и двата тима имат по една изявена звезда и са възприемани като отбори, които се въртят точно около основния си играч. За уелсците това е Гарет Бейл, а за словаците – Марек Хамшик. Това показват и цифрите от квалификациите. Бейл е замесен като голмайстор или с асистенция в 82% от головете на Уелс (9 от 11). Освен това е отправил 52 удара към противниковите врати – повече от всеки друг играч във всеки друг отбор по време на кампанията за Евро 2016. От другата страна пък Хамшик, въпреки че не е нападател, е топреализаторът на своя отбор, като е отбелязал 5 от 17-те гола на Словакия.

Конкретно преди мача звездите на Уелс не изглеждат в най-доброто си състояние, тъй като Джо Алън, Хал Робсън-Кану страдаха от различни травми и пропуснаха последната контрола с Швеция, но въпреки това, щом са в състава, би трябвало да са готови за игра. Голямата въпросителна в състава на Словакия пък е кой да води атаката на отбора, като в отсъствието на голмайстор №1 на страната за всички времена – Роберт Витек (отпаднал от състава заради контузия), селекционерът Ян Козак ще трябва да избира между Михал Дуриш и Адам Немец.

Мачът между Уелс и Словакия е днес от 19:00 часа в Бордо.

Ощр от категория Футбол