Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2016/06/nacionalite211.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Играта ни е ясна – дебнем и в Япония – Sportove
Намери ни
To Top

Играта ни е ясна – дебнем и в Япония

Българският национален отбор излиза днес от 13:40 часа в Нагоя срещу домакина Япония в полуфинал от международния турнир „Кирин къп 2016“. Преди това от 10:00 часа ще спорят Босна и Херцеговина и Дания.

Годината за трикольори-те започна повече от отлично с две пооеди през март -над Португалия с 1:0 и Македония с 2:0, като гости. Всичко това дава надежди на Ивайло Петев и футболистите, че доброто представяне мо/кб да продължи и днес.


Подсказва го и стилът, който наставникът налага дотук – стабилна игра в защита и средата на терена и контраатаки. И срещу коравия тим на Япония действията ни няма да са по-различни. А засега това носи успех. С оглед потенциала, с който разполагаме, всичко друго, освен да дебнем съперниците си, би било много над нашите възможности и доста нереално. Да, контролите са за това, за да се пробва нещо ново и различно, но пък наесен в световните квалификации ще ни чакат повече от сериозни имена – франция, Холандия и Швеция, така че нашата игра е ясна. Само по начина, по който действахме срещу Португалия в Лейрия, може да разчитаме на някакъв успех и, разбира се, да вярваме, че късметът ще е с нас. Трудно ще успеем да надскочим боя си и Петев очевидно осъзнава това.

Днес той може да се изравни с легендата Христо Стоичков. Камата бе последният наставник, под чието ръководство националният ни отбор записа четири поредни победи – 6:2 над Грузия (12.11.2005), 3:0 над Мексико (16.11.2005), 1:0 над Македония (01.03.2006) и Япония 2:1 (09.05.06). До момента Петев има три – над Азербайджан, Португалия и Македония, при голова разлика 5:0. И сега четвъртият двубой е срещу Япония и пак от турнира „Кирин къп“.

Любопитното е, че през 2007 и 2008 година имаме серия от пет поредни победи, но две от тях са при Димитър Пенев (над Румъния и Словения), а три при Пламен Марков (Сев. Ирландия, Финландия и Босна, в контроли).

Недопускането на гол в последните ни три срещи също е добра индикация, че трикольорите се развиват в правилна посока, че нещо се е променило в положителен аспект. Не един и два пъти в последните години именно отбраната се е оказвала ахилесовата ни пета.

Почти сигурно Ивайло Петев няма да експериментира със състава и ще заложи на 11-те, които налага в последните мачове. Основният му проблем си остава липсата на качествен ляв бек. Като такъв срещу Япония днес ще действа Живко Миланов, който принципно е десен краен защитник. Останалите трима в ариергарда ще са Страхил Попов, Александър Александров и Георги Терзиев. В средата на терена също не се очакват изненади – Светослав Дяков ще си партнира с Ивайло Чочев. Най-много опции пред селекционера има за атаката. Като дясно крило се очаква специалистът да избере Михаил Александров. Мястото зад нападателя е запазено за Марселиньо, а отляво ще действа Георги Миланов, който пропусна мачовете с Португалия и Македония. В ролята на тарана ще е Ивелин Попов. Съществува вариант Попето да играе зад Димитър Рангелов, а Марселиньо да е по крилото, както бе с Португалия и Македония.

Петев вече на няколко пъти демонстрира завидно самочувствие, че България има сили да спечели турнира. Днес срещу себе си обаче ще имаме сериозен опонент в лицето на Япония, която се готви за световните квалификации в началото на септември. Споменаването само на имена като Шинджи Оказаки (Лестър), Кейсуке Хонда (Милан), Шинджи Кага-ва, Нагатомо (Интер), Йоши-да (Саутхемптън) е достатъчно да покаже сериозната класа на съперника и да продължи да ни държи здраво стъпили на земята, защото това е само началото.

Ощр от категория Анализ


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558